Σ. Ναθαναήλ: Πρώτος μεταξύ ίσων, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου οφείλει να θέσει τους περαιτέρω στόχους για την πορεία της Δικαιοσύνης

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί, στο Προεδρικό  Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Στέλιου Ναθαναήλ, Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε τους λόγους που προχώρησε στο διορισμό του κ Ναθαναήλ και αναφέρθηκε στο έργο της μεταρρύθμισης. Απευθυνόμενος προς το κ. Ναθαναήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε πως είναι βέβαιος ότι θα θέσει τη δική του σφραγίδα από τη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δικαιώνοντας τις προσδοκίες στις οποίες εδράστηκε ο διορισμός του. Του ευχήθηκε κάθε επιτυχία και του ανέφερε ότι η Πολιτεία θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης όσον αφορά τη διευκόλυνση του πολυσύνθετου έργου της δικαστικής εξουσίας.

Διαβάστε όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το έργο της Κυβέρνησης όσο αφορά τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη

Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος του  Ανωτάτου Δικαστηρίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η θέση στην οποία διορίζεται φέρει μεγάλη ευθύνη, προσθέτοντας πως πρώτος μεταξύ ίσων, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου οφείλει να θέσει τους περαιτέρω στόχους για την πορεία της δικαιοσύνης. “Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ένα συλλογικό όργανο. Αναπτύσσοντας μεταξύ μας έναν υγιή εσωτερικό και δημοκρατικό διάλογο αναδεικνύεται η συλλογική του σοφία που υποστηρίζει το όραμα του Προέδρου και των μελών του για τα επόμενα βήματα. Το όραμα αυτό δεν υλοποιείται παρά μόνο με τη διαχρονική βοήθεια της Πολιτείας.Το Ανώτατο Δικαστήριο πρώτο αναγνώρισε τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης, με έμφαση στις καθυστερήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πρωτοστάτησε στην αναζήτηση βοήθειας από τους μηχανισμούς της ΕΕ σε διάφορους τομείς που αφορούν τη λειτουργία των δικαστηρίων. “Πράττοντας τούτο, αναθεώρησε παραδοσιακές αντιλήψεις του κοινού δικαίου και προέβη σε τολμηρές τομές σε πλείστα όσα θέματα που στο παρελθόν και στις συνθήκες που επικρατούσαν τότε θεωρούνταν ως μη χρήζοντα επεμβάσεων. Η μεταρρύθμιση έχει ήδη αρχίσει. Δημιουργήθηκαν νέα δικαστήρια τα οποία όχι μόνο αποσυμφόρησαν το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και στελεχώθηκαν από δικαστές με εξειδίκευση στον τομέα τους. Με το δικό σας προσωπικό όραμα και την ενθερμή αρωγή της πολιτείας μέσω του πρώην, αλλά και του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχουν τροχοδρομηθεί σημαντικότατες τομές στις δομές των δικαστηρίων και της κυριαρχίας τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο ευελπιστεί ότι σύντομα η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μετουσιώσει το όραμα αυτό σε νόμους, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση των ουσιαστικών αυτών αλλαγών, οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνο στην επιτάχυνση του ρυθμού απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά και θα προσφέρει εκείνους τους αναγκαίους μηχανισμούς αυτοελέγχου και αλληλοελέγχου, τόσο απαραίτητους στην κοινωνία ενός σύγχρονου και ταυτόχρονα ευρωπαϊκού κράτους δικαίου”, είπε.

Τέλος, δήλωσε ότι το όραμα όλων είναι να στηριχθεί περαιτέρω η δικαιοσύνη με την αγαστή συνεργασία όλων των παραγόντων, με προεξάρχουσα την αρωγή της πολιτείας και του δικηγορικού κόσμου, έτσι ώστε να εμπεδωθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στο κοινό ότι τα δικαστήρια εργαζόμενα με πλήρη διαφάνεια ήταν και θα παραμείνουν στυλοβάτες των αρχών δικαίου και προασπιστές των ατομικών ελευθεριών του κάθε πολίτη που κατοικεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζοντας καταληκτικά τις ευχαριστίες του στον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ Νικολάτο. 

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email