ΥΠΟΙΚ: Τα τρία σενάρια για την πορεία της κυπριακής οικονομίας

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης στο διαδικτυακό σεμινάριο “Cyprus Economic Summit Covid-19”, που διοργάνωσε η IMH, μίλησε για τρία ενδεχόμενα – σενάρια, όσον αφορά την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Α’ σενάριο

Το ένα ενδεχόμενο, όπως είπε, είναι να αποτύχουμε να διαχειριστούμε με σοβαρότητα την οικονομία στην πρώτη και στη δεύτερη φάση και να οδηγηθούμε με αυθαίρετες πολιτικές σε απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας και στην απώλεια πρόσβασης της Κύπρου στις αγορές. Αυτό όπως είπε είναι η χειρότερη περίπτωση.

Β’ σενάριο

Η δεύτερη περίπτωση, όπως είπε, είναι μια επιτυχής διαχείριση της κρίσης που θα επιτρέψει να αποφύγουμε τις πιο κακές εξελίξεις στην οικονομία, αλλά αναλόγως με το πού θα κυμανθεί το ύψους του δημόσιου χρέους, ενδεχομένως να καταστεί μη βιώσιμό. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει επώδυνα μέτρα που αφορούν την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

Γ’ σενάριο

Η τρίτη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Πετρίδης, είναι και το σενάριο για το οποίο πολεμά η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, αν την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου συνεχίσει η Κύπρος να πηγαίνει καλά, θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο ανάκαμψης το οποίο θα είναι πιο επεκτατικό αντί συντηρητικό και το οποίο θα αφορά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στους τομείς που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα, τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων μέσω υφιστάμενων και νέων σχεδίων χορηγιών, την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ψηφιακής τεχνολογία, που θα αφορά μέτρα τόνωσης ζήτησης μέσα από μια επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σίγουροι που θα πατήσουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων θα έχουμε αυτό το σενάριο. Κι εκεί θα κριθεί και η αξιοπιστία μας και ως χώρα», ανέφερε. Παράλληλα είπε ότι πέραν από τον σωστό οικονομικό σχεδιασμό, χρειάζεται και ευελιξία και ταχύτητα, δυνατότητα αναπροσαρμογής των πολιτικών εκεί και την ώρα που πρέπει. Αναφέρθηκε και σε ένα συγκριτικό μειονέκτημα που έχει η Κύπρος, σε θέματα ευελιξίας, αφού όπως είπε χρειάζεται τη συναίνεση όλοι του πολιτικού συστήματος και η εξεύρεση πλειοψηφίας στη Βουλή. «Προσπαθούμε συναινετικά να βρούμε εκείνες τις συγκλήσεις οι οποίες χρειάζονται. Φυσικά έχει 35 μέρες που προσπαθούμε να βρούμε τις συναινέσεις για το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, κάτι το οποίο άλλες χώρες θα είχαν ήδη εφαρμόσει και επιχειρήσεις θα το είχαν ήδη χρησιμοποιήσεις και θα είχαν εξοφλήσει με φθηνό δανεισμό και με κρατική εγγύηση προμηθευτές τους ή οτιδήποτε άλλο», ανέφερε.Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι να βρεθούν εκείνες οι συγκλήσεις που θα επιτρέψουν  την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί το σχέδιο στη Βουλή. Σημείωσε ωστόσο ότι συνολικά θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι και οι συνεννοήσεις σε πολιτικό επίπεδο να γίνονται πιο γρήγορα απ’ ότι άλλοτε.

Απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο είπε ότι η κυβέρνηση θα πορευθεί με όλη τη σοβαρότητα έχοντας στο νου την ανάγκη στήριξης και του επιχειρηματικού κόσμου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, αλλά έχοντας υπόψη και την ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας της χώρας, δεν πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές που θα θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία που έχει με κόπο κτίσει τα τελευταία επτά χρόνια. Ανέφερε ακόμα ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί και από τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στα πρωτόκολλα και στα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που θα εξαγγελθούν όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email