Τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, θέτει η Επιτροπή Υγείας της Βουλής των Γερόντων

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία και την ανάγκη για διορισμό μόνιμου λειτουργού για αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών της Βουλής των Γερόντων, αναφέρθηκαν τα μέλη της, την Πέμπτη κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Σε έκθεσή της, που συζητήθηκε στην Επιτροπή, η Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων, κάλεσε την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να συμβάλουν στην προώθηση των αιτημάτων τους ούτως ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Ανάμεσα στα αιτήματα που υπέβαλαν, είναι να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των λιστών αναμονής για επεμβάσεις ή άλλες θεραπείες, η επέκταση και βελτίωση του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας, η ένταξη στο ΓεΣΥ δαπανηρών και καινοτόμων φαρμάκων, η επέκταση του συστήματος εφημερίας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως και η ανάγκη δημιουργίας νέων κρατικών στεγών ηλικιωμένων με προσιτές τιμές.

Στο θέμα διορισμού μόνιμου λειτουργού Βουλής Γερόντων, που είναι και πάγιο αίτημα της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων, συμφωνήθηκε να προωθηθεί το θέμα στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών, για να εγκρίνει το αναγκαίο κονδύλι.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων, Tάκης Αγαθοκλέους, που παρουσίασε την έκθεση τους με θέμα, «Η Τρίτη Ηλικία μπροστά στο Φάσμα του Κορωνοϊού», είπε ότι αρκετά από τα προβλήματα που έθεσαν στο παρελθόν έχουν λυθεί και εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρουν λύσουν όσο το δυνατό περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.  Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στην τρίτη ηλικία και είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης της ποιοτικής τους διαβίωσης.

Ο Οδυσσέας Πατσαλίδης, από το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΕΣΣΕ) Κερύνειας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για προσιτές, κρατικές στέγες ηλικιωμένων, και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι, αφού δεν μπορούν, είπε, αυτοί ή οι οικογένειές τους, να πληρώνουν ιδιωτικές στέγες που ζητούν μεταξύ €1.500 με €2.000 το μήνα κατά μέσο όρο.

Η Χρύσω Αργυρού από το συντονιστικό της Βουλής Γερόντων είπε ότι ίσως θα μπορούσε να επανέλθει ένα σχέδιο συνεργασίας της κυβέρνησης με το εθελοντικό κίνημα, για ανέγερση δομών που θα φιλοξενούν ηλικιωμένους σε προσιτές τιμές, όπως ήταν και η ανέγερση πολυδύναμων κέντρων στο παρελθόν.

Είπε ακόμα, ότι όταν πριν 23 χρόνια που ξεκίνησε η Βουλή Γερόντων, και είχε το Σώμα Εθελοντών Λευκωσίας επισκεφθεί κάποιες απομακρυσμένες κοινότητες, το μόνο που ζήτησαν οι ηλικιωμένοι εκεί είναι ότι ήθελαν παρέα και ένα γιατρό.

«Δυστυχώς, όμως, μετά από 23 χρόνια, δεν το καταφέραμε», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι στόχος να υπάρχουν γιατροί στις απομακρυσμένες κοινότητες.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι το Υπουργείο ετοίμασε και υπέβαλε υπόμνημα με τις τοποθετήσεις τους στα αιτήματα της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων.

Είπε ότι το Υπουργείο Υγείας προωθεί την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για Άτομα Τρίτης Ηλικίας και ήδη έχει συσταθεί σχετική επιτροπή και αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί ένα εργαστήρι με σκοπό να καλέσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε να καταγραφούν όλες οι απόψεις και εισηγήσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος  Δίπλαρος, είπε ότι θα επανέλθουν για να συζητήσουν το υπόμνημα αφού το μελετήσουν.

Όσον αφορά το θέμα των εφημεριών, η εκπρόσωπος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Έφη Καμμίτση, είπε ότι θα αρχίσουν οι εφημερίες από τον Ιούνιο και θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των γιατρών. Η προσπάθεια, είπε, είναι να έχουν εφημερεύοντες γιατρούς για ενήλικες και παιδιά καθημερινά σε κάποια κέντρα σε κάθε επαρχία, έτσι ώστε να καλύπτουν σε μη κανονικές ώρες εργασίας και τα Σαββατοκύριακα, τις ανάγκες του κόσμου σε πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου είπε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι ο μοναδικός πάροχος που κατά κύριο λόγο νοσηλεύει όλους τους ηλικιωμένους και ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Γερόντων, να συζητήσει μαζί τους ότι θέλουν για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΚΥπΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,