Τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε επίπεδο ΕΕ για περιορισμό των τιμών ενέργειας λαμβάνουν υπόψη ιδιαιτερότητες της Κύπρου, δήλωσε η Πηλείδου

Ειδική διάταξη για εθελοντική εφαρμογή από την Κύπρο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για μείωση των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από την Κύπρο, περιέχει το πακέτο που συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ανέφερε η Υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου σε γραπτή δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, η κ. Πηλείδου ανέφερε πως η Κύπρος είναι ανοιχτή στην πρόταση για καθολική ανώτατο όριο τιμής για το εισαγόμενο φυσικό αέριο και για δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών «εφόσον δεν θα δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά ενέργειας».

Η κ. Πηλείδου έκανε λόγο για «σειρά στοχευμένων και περιορισμένων σε χρονική διάρκεια μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας», καθώς και για ενίσχυση της εργαλειοθήκης της ΕΕ «κατά τρόπο που αναγνωρίζει τις διαφορετικές αφετηρίες των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Όπως εξήγησε η Υπουργός, οι εξαιρέσεις που αφορούν την Κύπρο εδράζονται στο ότι είναι ενεργειακά απομονωμένη από την υπόλοιπη ΕΕ, διαθέτει μικρό σύστημα ηλεκτρισμού και είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού αυτή τη στιγμή.

«Με τη συμπερίληψη της διάταξης για εθελοντική εφαρμογή διαφυλάσσεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας εφόσον διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της AHK» σημείωσε η κ. Πηλείδου.

«Την ίδια ώρα, αποτρέπεται η μετακύλιση του όποιου κόστους σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, και παρέχεται η ευχέρεια για περιορισμό τυχόν υπερκερδών από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ» πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών μελών για την ανάπτυξη μέτρων μείωσης των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, η κ. Πηλείδου ανέφερε πως η Κύπρος «είναι έτοιμη να συζητήσει μια πρόταση για ανώτατο όριο τιμής για το εισαγόμενο φυσικό αέριο από αγωγούς ή/και LNG στην ΕΕ και για θέσπιση ενός κατάλληλου μηχανισμού που θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών, εφόσον δεν θα δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά ενέργειας».

Πρόσθεσε πως πριν η ΕΕ προχωρήσει στη λήψη των όποιων μέτρων μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου «θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των υφιστάμενων μέτρων και να μελετηθούν οι επιπτώσεις των όποιων νέων μέτρων για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις».

Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της Κύπρο προς τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία για τις διαρροές φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

«Τέτοια περιστατικά σε ενεργειακή υποδομή της ΕΕ προκαλούν έντονη ανησυχία και γι’ αυτό χρειάζεται η πλήρης διερεύνησή τους» τόνισε.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,