Τα αποτελέσματα της συζήτησης για το Βαρώσι ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας

Τα αποτελέσματα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου το περασμένο Σάββατο, δημοσίευσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας, την στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στις Βρυξέλλες με σκοπό αποτροπή των τουρκικών εξαγγελιών ανοίγματος και εποικισμού της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες στην συζήτηση, ακαδημαϊκοί, νομικοί και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, κατέληξαν σε συστάσεις όσον αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ως πρώτο σημείο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συζήτησης, χαρακτηρίζεται «μεγάλο στρατηγικό λάθος» ότι η ΕΕ έκανε μέλος της την 1η Μαίου 2004 την Κύπρο χωρίς συμφωνία με τους Τ/κ, πράγμα που υποστηρίζει ότι είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Υποστηρίζει επίσης ότι λόγω της αδιάλλακτης – όπως αναφέρει – στάσης της ε/κ πλευράς δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί μια περιεκτική λύση που να προβλέπει διαμοιρασμό της εξουσίας και του ευμάρειας στη βάση της «πολιτικής/κυριαρχικής ισότητας».

Τα Βαρώσια, συνεχίζει, είναι μια κατοικημένη περιοχή, κομμάτι της πόλης της Αμμοχώστου, η οποία αποτελεί μέρος της κυριαρχίας της «τδβκ» – όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος – ΤΔΒΚ, ένα μέρος της οποίας είναι ανοικτό για κατοίκηση από πολίτες και ένας μέρος έχει το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης. «Η κυριαρχία και το έδαφος εδώ ανήκουν στην τδβκ, ωστόσο οι οικοδομές σε αυτή μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες».

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, προστίθεται, υπάρχει η σκέψη ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει πλέον αυτή η κατάσταση στα Βαρώσια που είναι κλειστά από το 1974 μέχρι σήμερα. Θεωρείται δε ως το πιο αρμόδιο όργανο/μέσον για να γίνει αυτό το άνοιγμα η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που έχει αναγνωριστεί ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο και από το ΕΔΑΔ. «Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι θα ανοίξει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την νομιμότητα, με τρόπο που θα προφυλάσσει τα συμφέροντα των κατοίκων και όσων έχουν δικαιώματα στα κλειστά Βαρώσια πριν από το 1974».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας αναφέρει ότι είναι μια ιστορική πολιτική κίνηση το ότι η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους έχει περιλάβει στο πρόγραμμά της την λύση δύο κρατών και το άνοιγμα των Βαρωσίων και πως αυτό, μαζί με τις ενέργειες της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, έχει σε μεγάλο βαθμό εξισορροπήσει την κατάσταση στο νησί. Υποστηρίζει δε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή θέσης της τ/κ πλευράς από το σχέδιο Ανάν και εντεύθεν.

Από την άλλη, συνεχίζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον Δικηγορικό Σύλλογο Τουρκίας, τα κλειστά Βαρώσια, υπό τις συνθήκες όπου ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής/κυριαρχικής ισότητας αμφισβητείται, θα πρέπει πλέον να σταματήσουν να είναι ο αιχμάλωτος της μη λύσης και οι πραγματικοί δικαιούχοι εκεί θα πρέπει να τύχουν μιας λύσης που θα είναι προς το συμφέρον του νησιού, ειδικά της «τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τουρκίας καταλήγει αναφέροντας ότι θα συνεχίσει την απαραίτητη πνευματική εργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όσον αφορά την εγκατάσταση πολιτών στα Βαρώσια με τρόπο που να αρμόζει στο εθνικό και διεθνές δίκαιο.

Σε προγραμματισμός διαφωτιστικών δράσεων για το θέμα της Αμμοχώστου προχώρησαν η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου Πληροφοριών με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου

Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου συναντήθηκε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Δρα Σίμο Ιωάννου, στην παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Βασίλη Πάλμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου κ. Χρύσανθος Ζαννέτος,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ.κ. Κωστάκης Χατζηκάκου και Ανδρέας Μορφίτης, καθώς και η Αναπληρώτρια Δημοτική Γραμματέας κα Μαριλένα Μανώλη.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η εκατέρωθεν ενημέρωση και ο συντονισμός κοινών ενεργειών, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου, καθώς και ο προγραμματισμός διαφωτιστικών δράσεων προς τη διεθνή κοινή γνώμη. Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας ενημέρωσε τον Δήμαρχο και την Αντιπροσωπεία του Δήμου για τις ενέργειες και τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των πρόσφατων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, αναφορικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,