Δήμος Αμμοχώστου: Καταδικάζει ‘συζήτηση στρογγυλής τραπέζης’ που διοργανώνεται στα κατεχόμενα για το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου

Ο Δήμος Αμμοχώστου  με ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδικάζει τις ενέργειες των Τούρκων που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν ένταση και καλεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να σταθούν εμπόδιο στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας:
 
«Με αφορμή την ανακοινωθείσα σύσκεψη για το προσεχές Σάββατο (15/2) με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων που θα πραγματευτεί, όπως έχει δημοσιευθεί, το μέλλον της περιφραγμένης Αμμοχώστου, σημειώνουμε ότι οι ενέργειες που αφορούν την Αμμόχωστο και οι οποίες δεν συνάδουν με τις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως και με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σκοπό έχουν, ανάμεσα σε άλλα, να δημιουργήσουν ένταση και να εκτρέψουν το Κυπριακό από την από καιρού συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Δήμος Αμμοχώστου καταδικάζει έντονα τέτοιες ενέργειες, δηλώνει πως θα αντισταθεί σε τέτοιο ενδεχόμενο με όσες δυνάμεις διαθέτει και καλεί όλους, ιδιαιτέρως τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες που αντιτίθενται στους όποιους σχεδιασμούς για διχοτόμηση της Κύπρου, να σταθούν συμπαραστάτες σε αυτό τον αγώνα. Η επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα θα αποτελέσει το κίνητρο για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού και ευχή του είναι το συντομότερο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν σε αίσιο τέλος. Ο Δήμος Αμμοχώστου, καλεί τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλη τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα των δημοτών της Αμμοχώστου και να σταθούν εμπόδιο στις παράνομες και πειρατικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας και των εδώ εκπροσώπων της σε σχέση με την Αμμόχωστο».

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου διοργανώνεται στα κατεχόμενα συζήτηση με θέμα “Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου με τις νομικές, πολιτικές και οικονομικές του πτυχές“. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης διοργανώνεται από τον Τούρκο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και τον πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων. Εισαγωγική ομιλία στο πάνελ θα γίνει από τον σύμβουλο του Προέδρου της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας και καθηγητή στο λεγόμενο “Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου” δικηγόρο Νετζντέτ Μπασά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει οι ομιλητές θα συζητήσουν τις διεθνείς νομικές και πολιτικές πτυχές του ανοίγματος της Αμμοχώστου, το άνοιγμα της Αμμοχώστου από την άποψη του δικαίου της ΕΕ και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, το άνοιγμα της Αμμοχώστου από την άποψη του “δικαίου του ΕΒΚΑΦ” και του “νόμου” και των πρακτικών για την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, το άνοιγμα της Αμμοχώστου από στρατηγικής άποψης και έναν πιθανό οδικό χάρτη για το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Ο “δικηγορικός σύλλογος” των Τουρκοκύπριων δικηγόρων απέρριψε την πρόκληση να συμμετάσχει στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Γενί Ντουζέν” το Βαρώσι, που κρατείται κλειστό, υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το 1974, ανοίγει για την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας. Ο πρόεδρος του “δικηγορικού συλλόγου” Χασάν Εσένταγλι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ανάφερε ότι δεν θεώρησαν σωστό να συμμετάσχουν στην συνάντηση εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και είπε ότι ενημερώθηκε για τη διοργάνωση πριν δύο μήνες και προσκλήθηκε για να τη συνδιοργανώσει, όμως δεν είναι δυνατόν να ετοιμαστεί τέτοια εκδήλωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι στη συνάντηση δεν προσκλήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ και Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ( hri.org )

Print Friendly, PDF & Email