Τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν ανεξαιρέτως όλους, είπε η Α. Αριστοτέλους στην τελετή λήξης των μαθημάτων των Σχολείων των Φυλακών

Με την τελετή της επίσημης λήξης «Από το Σκοτάδι στο Φως» ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα των Σχολείων των Φυλακών την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Φυλακών Κύπρου.

Στον χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια της τελετής, η Διευθύντρια του Τμήματος Άννα Αριστοτέλους αναφέρθηκε στα ευεργετικά αποτελέσματα του ανθρωποκεντρικού μοντέλου που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, καθώς και στις πολιτικές, τις διαδικασίες και τις πρακτικές, οι οποίες αναγνωρίζονται ως καλές πρακτικές, καταγράφονται σε εκδόσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιστημονικά άρθρα και αποτελούν θέμα συζήτησης και θετικών σχολίων σε πολυμερείς συναντήσεις, διεθνή και ευρωπαϊκά συνέδρια, ελκύοντας ακόμα και το ενδιαφέρον της διεθνούς πλατφόρμας NETFLIX.

Η κ. Αριστοτέλους είπε πως στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων εφαρμόστηκαν καινοτομίες και σειρά ριζοσπαστικών αλλαγών, με την εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων διοίκησης όπως του helix organisation, του μαθησιακού οργανισμού (learning organisation) και του transfer of knowledge, εκσυγχρονίζοντας το σωφρονιστικό μοντέλο και μετατρέποντας το τιμωρητικό περιβάλλον των Φυλακών σε μαθησιακό, ενώ στάθηκε στη συμμετοχή των Φυλακών Κύπρου στον διαγωνισμό European Public Sector Award που αφορά όλες τις δημόσιες υπηρεσίες των 47 χωρών του ΣτΕ, στον οποίο κατέλαβαν την 3η θέση στην κατηγορία του Innovative leadership μεταξύ 130 υποψηφιοτήτων.

«Η πεποίθησή μας ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν καλύτεροι ήταν η κινητήριος δύναμη μας να εργαστούμε με αφοσίωση και δέσμευση για την υλοποίηση των στόχων μας, θέτοντας αρχές και αξίες οι οποίες διαφυλάσσουν με σεβασμό την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού», πρόσθεσε η κ. Αριστοτέλους.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε πρακτικές και διαδικασίες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν πρότυπο στις χώρες του ΣτΕ, όπως το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών, το οποίο περιλαμβάνει εννέα σχολεία, ενώ μέχρι σήμερα 19 κρατούμενοι φοίτησαν και φοιτούν σε πανεπιστήμια, ο τομέας της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού με τη δημιουργία της Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, η επικοινωνία μέσω Skype, η οποία εφαρμόστηκε από τον Ιανουάριο του 2015 και καταγράφεται ως καλή πρακτική στην έκδοση του ΣτΕ το 2016 στο Εγχειρίδιο Πρόληψης της κακοποίησης κρατουμένων στις Φυλακές, η μεταχείριση ΛΟΑΤΚΙ προσώπων στις Φυλακές και άλλων ευάλωτων ομάδων κρατουμένων. Αναφέρθηκε, επίσης σε πρακτικές και διαδικασίες, όπως η συμμετοχή σε Expert Groups και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού EuroPris, η διοργάνωση αθλητικών και μουσικοθεατρικών δραστηριοτήτων, τα έγκαιρα προληπτικά μέτρα στην απειλή του COVID, η συμμετοχή σε 24 ευρωπαϊκά προγράμματα τα τελευταία οκτώ χρόνια, η σύναψη συνεργασιών με πανεπιστήμια, τον ΚΟΑ, φορείς και άλλους οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, τα θετικά σχόλια για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις Εκθέσεις Επιτροπών, αλλά και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, το χαμηλό ποσοστό υποτροπής και αυτοκτονιών και η πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς στις Φυλακές.

Κλείνοντας, η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη στήριξη στις προσπάθειες του Τμήματος «παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που κατά καιρούς συναντούμε απρόσμενα, όταν για κάποιους τα αυτονόητα που καταγράφονται σε όλες τις συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη νομολογία του ΕΔΑΔ, και στις Εκθέσεις των αρμόδιων επιτροπών του ΣτΕ, των ΗΕ και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θεωρούνται κατά την εφαρμογή τους στις Φυλακές, υπερβολή και πολυτέλεια».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν ανεξαιρέτως όλους τους ανθρώπους, ελεύθερους και έγκλειστους. Θα πρέπει κάποια στιγμή στη χώρα μας, αυτό, να γίνει κατανοητό από όλους μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,