Τη θετική εξέλιξη της έγκρισης του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει πρόνοιες για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες, χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, μετά από ασφυκτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που από το 2013 κίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου γιατί δεν εφαρμόζαμε αποτελεσματικά την οδηγία 93/13/ΕΟΚ σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες, «επιτέλους την περασμένη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πολυνομοσχέδιο με βάση το οποίο δίδονται « όπλα» στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για να επιβάλει τις πρόνοιες των νόμων για προστασία των καταναλωτών».
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, με το πολυνομοσχέδιο δίδεται εξουσία επιβολής προστίμου για παραβιάσεις του νόμου, καθώς και καταχώρηση αιτήσεων στο δικαστήριο για έκδοση απαγορευτικών διαταγμάτων. Η σημαντικότερη για τον Σύνδεσμο πρόνοια αφορά, όπως σημειώνεται, η διασφάλιση της δυνατότητας των καταναλωτών να προσφεύγουν στο δικαίωμα για αποκατάσταση ή και καταβολή αποζημιώσεων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πέρσι η Βουλή ψήφισε ομόφωνα σε Νόμο πρόταση για τις καταχρηστικές ρήτρες, όμως η Κυβέρνηση μετά την αναπομπή που απορρίφθηκε ομόφωνα από την Βουλή, έκανε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο που την έκανε δεχτή «και έτσι η Κύπρος έμεινε το μόνο Ευρωπαϊκό Κράτος, που η Κυβέρνηση αφήνει τις Τράπεζες να καταδυναστεύουν τους δανειολήπτες με τις καταχρηστικές ρήτρες».
Αφού αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία υπερισχύει του εσωτερικού δικαίου και έπρεπε να εφαρμόζεται έστω και αν δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία στην Κύπρο, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ τονίζει ότι τα δικαστήρια έχουν υποχρέωση να εξετάζουν και να ελέγχουν αυτεπάγγελτα αν σε μια σύμβαση υπάρχει καταχρηστική ρήτρα και να αρνούνται να την εφαρμόσουν ακυρώνοντας την.
Καταλήγοντας, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι ο δανειολήπτης/καταναλωτής έχει δικαίωμα να κινήσει αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποζημιώσεις εάν οποιονδήποτε όργανο ή αρχή του κράτους επικαλούμενο καταχρηστική ρήτρα προκάλεσε ζημιά σε αυτόν. Το ίδιο δικαίωμα παρέχεται ακόμη και αν το κράτος καθυστερήσει στην προσαρμογή του εσωτερικού δικαίου με το Ευρωπαϊκό και προκληθεί ζημιά στον καταναλωτή.
Πηγή : ΚΥΠΕ