Συμβουλευτικό ψήφισμα βουλής Ολλανδίας για ευρωπαϊκό ‘μορατόριουμ’ πώλησης όπλων προς Τουρκία

Το Ολλανδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε συμβουλευτικό ψήφισμα με μεγάλη πλειοψηφία (140 από τους 150 Βουλευτές), με το οποίο καλείται η ολλανδική κυβέρνηση να αναζητήσει ερείσματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή ευρωπαϊκού “μορατόριουμ” πώλησης όπλων προς Τουρκία. Καταψήφισε μόνο το φιλοτουρκικό κόμμα Denk.

Το ψήφισμα συνδέει το “μορατόριουμ” με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Λιβύη και τη Συρία και αναφέρει «τουρκικές έρευνες  σε περιοχές, οι οποίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα».

Στη συζήτηση που προηγήθηκε εκφράσθηκε από Βουλευτές και η άποψη ότι θα έπρεπε να γίνει επίσημη διακοπή ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τερματισμό της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία ή ακόμη αποπομπή της από το ΝΑΤΟ. Οι θέσεις αυτές δεν πέρασαν στο ψήφισμα.

Στο ψήφισμα του ολλανδικού κοινοβουλίου διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως – η Τουρκία ενεπλάκη  στρατιωτικά στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία μετέφερε (Σύριους) τζιχαντιστές μαχητές για να πολεμήσουν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία έχει επίσης εμπλακεί στρατιωτικά στις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη και ότι  η Τουρκία θέλει εκ νέου προβεί σε έρευνες σε περιοχές οι οποίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα.

«Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων το Ολλανδικό Κοινοβούλιο καλεί την ολλανδική κυβέρνηση να αναζητήσει ενεργό υποστήριξη εντός της ΕΕ για ένα μορατόριουμ στην παροχή όπλων στην Τουρκία τα οποία (δύνανται) να χρησιμοποιηθούν στην ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Λιβύη ή τη Συρία.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία εφαρμόζει εμπάργκο όπλων ήδη κατά της Τουρκίας από τον Οκτώβριο του 2019, μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,