YΠΟΙΚ: Αν δεν πετύχει η β’ φάση τότε μπαίνουμε πάλι σε αχαρτογράφητα νερά

Στην επιστροφή της ανάκαμψης της οικονομίας το 4ο τρίμηνο του 2020 και κορύφωσή της ανάπτυξης το επόμενο έτος, στοχεύει ο οδικός χάρτης της σταδιακής επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας πως η δεύτερη φάση θεωρείται πιο επικίνδυνη και θα χρειαστεί περισσότερη επιφυλακή, προκειμένου να μην γίνουν βήματα πίσω, που θα μας οδηγήσουν σε «αχαρτογράφητα νερά». Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι η αποκοπή μισθών αλλά η ενίσχυση των εισοδημάτων. Ανέδειξε εκ νέου την ανάγκη της συνετής οικονομικής διαχείρισης προκειμένου να αποφευχθούν μνημονιακοί όροι «είτε με δικά μας μνημόνια, είτε εξωτερικά», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πετρίδης μαζί με τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για περαιτέρω λεπτομέρειες έπειτα από διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξήγησε πως ο οδικός χάρτης της σταδιακής άρσης των περιορισμών «βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία έγινε κατόπιν και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά από εκτενή και συνεχή αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων με συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες». «Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη, να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη γιατί χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει ούτε σύστημα υγείας δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε εισοδήματα», ανέφερε στην εναρκτήρια δήλωσή ο ΥΠΟΙΚ του και τόνισε: «Αν συμμορφωθούμε σε αυτή τη δεύτερη, πιο επικίνδυνη φάση, η οποία χρειάζεται μεγαλύτερη πειθαρχία, χρειάζεται ενδεχομένως να είμαστε και σε περισσότερη επιφυλακή, τότε η οικονομία μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και να κορυφωθεί η ανάκαμψη το 2021».

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Τα τρία σενάρια για την πορεία της κυπριακής οικονομίας

Συνετή οικονομική διαχείριση για αποφυγή μνημονίων

Ερωτηθείς αν στα πλάνα της κυβέρνησης εισέρχεται και η περικοπή μισθών στον δημόσιο τομέα, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει και όχι να αφαιρέσει εισοδήματα και όλος ο οικονομικός σχεδιασμός εδώ εδράζεται, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να είμαστε οικονομικά μύωπες, αλλά να βλέπουμε και την επόμενη μέρα».«Δεν πρέπει να δώσουμε όλα μας τα πολεμοφόδια τώρα και να μείνουμε από καύσιμα, ακριβώς για να αποφύγουμε μνημονιακούς όρους, είτε με δικά μας μνημόνια είτε με εξωτερικά μνημόνια και να χρειαστεί να αποκόψουμε δαπάνες, να αφαιρέσουμε εισοδήματα και να αυξήσουμε φόρους όχι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα. Και για αυτό η έκκλησή μου είναι συνετή οικονομική διαχείριση με βάση ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε στην ενίσχυση των εισοδημάτων όπως ανέφερε και η συνάδελφος Υπουργός Εργασίας και θέλω να πετύχουμε σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Στο Υπουργικό αναθεωρημένο νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €2 δις ο κ. Πετρίδης είπε πως στόχος είναι να επανακατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαβούλευση η οποία έχει γίνει και γίνεται με τα κόμματα και ορισμένες συνθήκες όπως διαμορφώνονται στην οικονομία σε σχέση με την πανδημία και τις ανάγκες της αγοράς. Είπε πως δεν επιλέχθηκε η οδός του δημόσιου διαλόγου και της αντιπαράθεσης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αφού το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο επιβάλλει τη συναίνεση και από τη νομοθετική εξουσία. Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως το ΥΠΟΙΚ είχε στηρίξει από την αρχή την λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης, καθώς «από την πρώτη στιγμήν είχαμε εκτιμήσει ότι με σωστή οικονομική διαχείριση θα μπορούσαμε να επιτύχουμε σε μια οικονομική διαχείριση αν το συνολικό lockdown δεν υπερέβαινε τους δύο μήνες».«Αν φυσικά δεν επιτύχουμε σε δεύτερο στάδιο τότε μπαίνουμε πάλι σε αχαρτογράφητα νερά και δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη. Ο σκοπός είναι όπως συμμορφωθήκαμε την πρώτη φάση του πλήρους περιορισμού να συμμορφωθούμε και στη δεύτερη φάση για να αποτρέψουμε επικίνδυνες ατραπούς και στην υγεία αλλά και στην οικονομία», τόνισε.

Η επιλογή των τομέων πρώτης δραστηριοποίησης

Ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως η επιλογή των οικονομικών δραστηριοτήτων στους οποίους βασίζεται η άρση των περιορισμών έχει λάβει υπόψη άλλους συγκεκριμένους δείκτες όπως η συνεισφορά στο ΑΕΠ, η συνεισφορά στην απασχόληση, η συνεισφορά στα κρατικά έσοδα και τον κίνδυνο μετάδοσης, ενώ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα τηλεργασίας. Εξήγησε πως ο χάρτης αυτός, που περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις, είναι ενδεικτικός, καθώς εξαρτάται από την ορθή εφαρμογή των κανόνων. Θα εξαρτηθεί στο πόσο επιτυχημένα θα συμμορφωθούμε με τους κανόνες λειτουργίας και των επιχειρήσεων και της οικονομίας», τόνισε.

Αναφερόμενους στους τομείς οι οποίοι αρχίζουν να λειτουργούν, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον τομέα του λιανεμπορίου στην οικονομία, τονίζοντας  πως συνεισφέρει πέραν του €1 δις στην προστιθέμενη αξίας στην οικονομία, εργοδοτεί 38.000 άτομα ή 9,4% του εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει περίπου 12% στα κρατικά έσοδα. Τόνισε ωστόσο πως δεν αναμένεται να αρχίσει η συνολική λειτουργία του τομέα, η οποία θα είναι σταδιακή με την εργοδότηση να είναι πιο περιορισμένη τις πρώτες μέρες. Αλλά αν όλα πάνε καλά είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία, συμπλήρωσε. Για τον τομέα των κατασκευών, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτός προσφέρει 5% της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, με την εργοδότηση να ξεπερνά τις 30.000 άτομα ή 7,5% της συνολικής απασχόλησης και συνεισφέρει πέραν του 16% στα κρατικά έσοδα.

«Η επιτυχία θα κριθεί από όλους και από τους εργαζόμενους και από τις επιχειρήσεις και κάνω έκκληση και στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τα μέτρα ασφάλειας, ούτως ώστε με την ίδια πειθαρχία υπευθυνότητα με την οποία αρχίσαμε και ην οποία μας έφερε σε ένα σημείο αισιοδοξία και στο σημείο ότι μπαίνουμε στη δεύτερη φάση από τη Δευτέρα να μπορέσουμε να διανύσουμε όλο το δρόμο γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email