Στόχος η ολοκλήρωση του Κώδικα Δεοντολογίας για το πόθεν έσχες, λέει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών

Στον καταρτισμό ενός πιο μικρού προσχεδίου αναφορικά με το Πόθεν Έσχες έτσι ώστε να προχωρήσει με πιο γρήγορο ρυθμό, προσανατολίζεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με τον Πρόεδρό της, Ζαχαρία Ζαχαρίου να διαβεβαιώνει ότι θα γίνει προσπάθεια μέχρι το Φθινόπωρο να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γκρέκο.

Παράλληλα, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής, ο κ. Ζαχαρίου, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Θεσμών θα αναλάβει να εξετάσει και όλα τα νομοσχέδια για το θέμα, τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.

Όπως είπε, η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής για τον Κώδικα Δεοντολογίας ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιούλιο.

«Έχουμε αποφασίσει ότι το επόμενο 15μερο θα είναι έτοιμο από τις υπηρεσίες της Βουλής ένα πιο μικρό προσχέδιο ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε πιο γρήγορο και πιο ουσιώδη χρόνο», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Όπως πρόσθεσε, «είναι στόχος μας η ολοκλήρωση και η θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά σίγουρα ο χρόνος δεν θα λειτουργήσει εις βάρος του Κώδικα Δεοντολογίας». Σημείωσε ταυτόχρονα πως από την άλλη δεν θα πάμε αντίθετα με στόχο η ποιότητα να μας οδηγήσει να μην ψηφιστεί ποτέ ο συγκεκριμένος κώδικας.

«Θα γίνει μια προσπάθεια εντός φθινοπώρου να ολοκληρωθεί, ώστε αυτή η απαίτηση της (Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης) Γκρέκο που υπάρχει για το κυπριακό κοινοβούλιο να ολοκληρωθεί, όπως και άλλα θέματα σε σχέση με τις απαιτήσεις της Γκρέκο έχουν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η Επιτροπή Θεσμών με απόφασή της τον εξουσιοδότησε να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών έτσι να σταλούν όλα τα νομοσχέδια του Πόθεν Έσχες στην Επιτροπή Θεσμών «για να μπορέσει να τροποποιηθεί ο νόμος, να γίνει πιο σύγχρονος και να στέλνει την εικόνα που θέλουμε να στέλνεται, αυτή του ελέγχου και της διαφάνειας όσον αφορά τα οικονομικά των αξιωματούχων του κράτους και δη των βουλευτών».

Λέγοντας ότι υπάρχουν διάφορα νομοσχέδια στην Επιτροπή Νομικών και άλλα στην Επιτροπή Θεσμών, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως το έργο πρέπει να το αναλάβει μία Επιτροπή και «ως Επιτροπή Θεσμών έχουμε τη θέληση να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε κάτι για το οποίο να είμαστε όλοι περήφανοι.

«Έχουμε κουραστεί να κατηγορούνται οι βουλευτές για τα οικονομικά τους, είμαστε από τους ανθρώπους που θεωρούμε ότι υπάρχουν άξιο, αξιόλογοι και έντιμοι άνθρωποι στην πολιτική και θέλουμε μέσω σύγχρονου πόθεν έσχες αυτό να αποδεικνύεται και να μην υπάρχει καμιά κηλίδα που να αμαυρώνει το όνομα καθενός και από την άλλη αν κάποιος δεν τηρεί αυτά που πρέπει να τηρεί και να κατονομάζεται και να τιμωρείται», κατέληξε.

Εξάλλου, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στη συζήτηση του Περί Δημόσιας Υπηρεσίας τροποποιητικού Νόμου, που σκοπό έχει να διευρύνει τις αρμοδιότητες διεκπεραίωσης κρατικών εξετάσεων και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Λέγοντας πως το σύνολο της Επιτροπής είναι σύμφωνο με τον σκοπό και τις βασικές αρχές, η κ. Κωνσταντίνου, σημείωσε πως εκείνο το οποίο έχουμε εντοπίσει, και για το οποίο ο Γιώργος Περδίκης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει υποβάλει σχετική τροπολογία, είναι για την αρχή όλη η διαδικασία εποπτεύεται με επάρκεια.

«Οπότε», κατέληξε, «αυτή τη στιγμή η συζήτηση συνεχίζεται και ο στόχος είναι να μην θυσιάσουμε την επάρκεια και το αποτελεσματικό πλαίσιο, λόγω της ταχύτητας και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μπορέσουμε σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα να βρούμε την κατάλληλη λύση, η οποία θα μας επιτρέψει αυτή η διεύρυνση και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να γίνει με τρόπο να υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες, ούτως ώστε οι διαδικασίες, όπως τις ξέρουμε, να συνεχίσουν να είναι αδιάβλητες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,