Στο Λουξεμβούργο για τις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ μεταβαίνει η Υπουργός Δικαιοσύνης

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου αναχωρεί σήμερα Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021, για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί εκεί στις 7 και 8 Οκτωβρίου, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί αναμένεται να προβούν σε μια γενική συζήτηση πολιτικής αναφορικά με την προφυλάκιση (pre-trial detention) και να ανταλλάξουν απόψεις επί συναφών ζητημάτων που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών προς την κράτηση μέτρων. Στόχος της συζήτησης είναι να εξεταστούν μέτρα προκειμένου να προωθηθεί ο στόχος της κοινωνικής αποκατάστασης και να βελτιωθούν οι κακές συνθήκες κράτησης και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των εθνικών φυλακών. Επιπρόσθετα, θα υιοθετηθούν τα συμπεράσματα αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του συνεδρίου αναφορικά με τα ηθικά ζητήματα που εγείρονται από την πρόταση Κανονισμού για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο, εν αναμονή της υποβολής νομοθετικής πρότασης από την Επιτροπή για την αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Οι Υπουργοί θα εξετάσουν πτυχές που αφορούν την αυξημένη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά ένεκα της πανδημίας, με τη συνεπαγόμενη αύξηση των κινδύνων για τα παιδιά.

Κατά την ίδια μέρα, θα συζητηθεί και η πορεία υλοποίησης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των βάσεων δεδομένων, με ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις σημαντικότερες προκλήσεις που εντοπίζονται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,