Στις 5 Νοεμβρίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για την άδεια μητρότητας στην Ολομέλεια της Βουλής

Οδηγείται την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την άδεια μητρότητας.

Οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, που αφορούν στην αύξηση της πληρωμένης άδειας μητρότητας, συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σύμφωνα με τις νέες πρόνοιες του νομοσχεδίου, όπως αυτές αναλύθηκαν από την αρμόδια Υπουργό, η άδεια μητρότητας για το δεύτερο παιδί αυξάνεται από 18 σε 22 εβδομάδες και για το τρίτο παιδί σε 26 εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι όσες γυναίκες αποκτούν από τέσσερα παιδιά και άνω, η άδεια θα παραμένει στις 26 εβδομάδες για κάθε φορά.

Όπως εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής η Υπουργός Εργασίας, τροποποιείται, επίσης, το σημείο του νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέπει σε όσες γυναίκες εγκυμονούν, σε παρένθετες μητέρες, αλλά και σε όσες υιοθετούν ένα παιδί, τη συγκεκριμένη άδεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα επωφεληθούν και όσες μητέρες εγκυμονούν τη δεδομένη στιγμή, νοουμένου ότι βρίσκονται στην 17η με 18η εβδομάδα της κύησης.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι συζητηθήκαν στην αρμόδια Επιτροπή τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί, για αύξηση της πληρωμένης άδειας μητρότητας, «έτσι ώστε να αυξηθεί η πληρωμένη άδεια για το δεύτερο παιδί κατά 4 εβδομάδες και για το τρίτο και οποιοδήποτε επιπρόσθετο παιδί επιπρόσθετες 8 εβδομάδες».

«Έχουμε συζητήσει το νομοσχέδιο. Έχει αντιμετωπιστεί θετικά και από τους παριστάμενους, αλλά και από τους βουλευτές και έχω ενημερωθεί σήμερα ότι θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι μητέρες, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε άδεια μητρότητας να επωφεληθούν με την αύξηση των 4 εβδομάδων ή των 8 εβδομάδων, ανάλογα με το δεύτερο ή τρίτο ή επιπρόσθετο παιδί», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, για το κατά πόσον υπάρχουν τρόποι να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι οικογένειες που έχουν ανάγκη, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το Υπουργείο της επεξεργάζεται σχέδια για τα νοικοκυριά.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο που βρίσκεται στα τελευταία του στάδια και αφορά στην επιδότηση τροφίμων σε παιδικούς και παιδοκομικούς σταθμούς, για ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημείωσε, ωστόσο, πως όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι έτοιμο, θα ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,