Στις 24 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών όπως προταθεί στην Πρόεδρο και τη Διεύθυνση της Βουλής τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τεθούν προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 24 Φεβρουαρίου, με την παράκληση προς τη σύσκεψη αρχηγών να μην υπάρξει η προοπτική ή δυνατότητα αναβολής όπως προνοεί ο κανονισμός της Βουλής, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού.

Σήμερα, ολοκληρώθηκε η προτελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής σχετικά με τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Δαμιανού, «λόγω μη επαρκούς χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σήμερα, έχουμε καθορίσει την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπή για την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα ξεκαθαρίσει σε επίπεδο Επιτροπής το ζήτημα των σεναρίων γύρω από τις συνενώσεις και τις συμπλεγματοποιήσεις».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Δαμιανού, κατά τη σημερινή συνεδρία «αποφασίστηκε να προταθεί στην Πρόεδρο και τη Διεύθυνση της Βουλής τα νομοσχέδια να τεθούν προς ψήφιση την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, με την παράκληση προς τη σύσκεψη αρχηγών να μην υπάρξει η προοπτική ή δυνατότητα αναβολής όπως προνοεί ο κανονισμός της Βουλής».

Ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Σύκας ανέφερε στις δικές του δηλώσεις πως, με τα σημερινά δεδομένα, «η εκτίμηση είναι ότι μπορεί και ίσως να βασιστούμε σε μία ομογνωμία, συναντίληψη, γιατί όχι και συναίνεση», τονίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι αδήριτη κοινωνική ανάγκη». Ερωτηθείς για τη θέση του σχετικά με τον αριθμό των δήμων και τα δημοψηφίσματα, ο κ. Σύκας απάντησε αφενός πως, παρότι η θέση του ΔΗΣΥ παραμένει συνεπής στην πρόνοια του νομοσχεδίου του 2020 για 17 δήμους, «πιστεύω στη συναίνεση και αμυδρά θεωρώ ότι μπορεί να καταλήξουμε συναινετικά», αφετέρου υπογράμμισε πως «δημοψήφισμα σημαίνει ανατροπή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ τοποθετήθηκε με δηλώσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος αφού εξήρε το κλίμα συναντίληψης που επικράτησε κατά τη συνεδρία, επεσήμανε πως «δεν έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθεια. Μεταξύ των θεμάτων που εκκρεμούν είναι οι συνενώσεις, το δημοψήφισμα, η εκλογή των αντιδημάρχων, θέματα για τα οποία είμαι βέβαιος πως θα υπάρξουν συναινετικές λύσεις για να προχωρήσει επιτέλους αυτή η μεταρρύθμιση».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Παράταξης, ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του στις «δύο ακανθώδεις τροπολογίες για τις συνενώσεις των δήμων και τα δημοψηφίσματα», εκφράζοντας την άποψη πως «προχωρήσαμε μέσα στα πλαίσια που είχαμε θέσει. Το κλίμα που επικράτησε ήταν αρκετά καλό, η τελική κατάληξη θα φανεί την ημέρα της Ολομέλειας».

Τέλος, δηλώσεις εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων έκανε η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία στάθηκε στην υποβολή τροπολογιών για την προώθηση της διαφάνειας, για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τις προσλήψεις σε νέο θεσμό και την αντιπροσώπευση στα δημοτικά συμβούλια, ενώ προσέθεσε πως το Κίνημα Οικολόγων έχει υποβάλει τροπολογία για τη δημιουργία δήμου Ακάμα, αποτελούμενου από την Πέγεια και κάποια από τα χωριά της περιοχής, «τα οποία έχουν άμεση σχέση με το Εθνικό Πάρκο και τον χώρο Natura, καθώς θεωρούμε πως πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση για να προστατεύσει αυτήν την τελευταία περιοχή που έμεινε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,