Στην Ολομέλεια σε δύο εβδομάδες τρεις προτάσεις νόμου για στήριξη του προσφυγικού κόσμου

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται σε δύο εβδομάδες τρεις προτάσεις νόμου, με κεντρικό στόχο την αποτελεσματικότερη και δικαιότερη στήριξη του προσφυγικού κόσμου.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων αποφάσισε συγκεκριμένα να οδηγήσει στην Ολομέλεια την πρόταση νόμου, που θα παρέχει τη δυνατότητα οικονομικής χορηγίας ως αποζημίωση, για την απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών, αν και, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκο Κέττηρο, «η Κυβέρνηση θεωρεί αντισυνταγματική τη στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών».

Επίσης, αποφάσισε να οδηγήσει την Ολομέλεια την πρόταση νόμου, που αφορά στην επέκταση του δικαιώματος αξιοποίησης της κατοικίας σε συνοικισμό αυτοστέγασης, που έχει ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακή γη, για ήπια επαγγελματική δραστηριοποίηση, στη βάση του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής και μετά από την απόκτηση των απαραίτητων πολεοδομικών αδειών, καθώς και την πρόταση που κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά και σε όσους έχουν συμφέρον επί περιουσιών στα κατεχόμενα, τα οποία δεν έχουν δηλώσει ακόμη, να προχωρήσουν με δήλωση προς το κτηματολόγιο.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, στην πρόταση που θα παρέχει την δυνατότητα οικονομικής χορηγίας ως αποζημίωση για την απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών, ο κ. Κέττηρος έκανε λόγο για «κοροϊδία» εκ μέρους της Κυβέρνησης προς το προσφυγικό κόσμο.

«Δεν φτάνει που η Κυβέρνηση κοροϊδεύει τον προσφυγικό κόσμο εδώ και χρόνια, εφόσον μόνο προεκλογικά θυμάται τους εκτοπισμένους, σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών ήρθε στην Επιτροπή ισχυριζόμενο ότι η πρόταση νόμου είναι αντισυνταγματική, εφόσον θα αυξήσει τις δαπάνες του κράτους», είπε. 

Ο κ. Κέττηρος συμπλήρωσε ότι «μάλλον δεν διάβασαν τη νομοθεσία, εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι είναι η εκτελεστική εξουσία που έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ισχύ τη συγκεκριμένη πρόνοια».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων «είναι γνωστή η προσέγγιση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Αβέρωφ να τάζουν εκατομμύρια των εκατομμυρίων και στο τέλος να στηρίζουν τους εκτοπισμένους με αέρα κοπανιστό».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή αποφάσισε να οδηγήσει στην Ολομέλεια την πρόταση νόμου σε δύο εβδομάδες», για να προσθέσει ότι «από εκεί και πέρα είναι μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση του κ. Αναστασιάδη εάν θα την αναπέμψει».

Σχετικά με τη δεύτερη πρόταση νόμου, που αφορά στην επέκταση του δικαιώματος αξιοποίησης της κατοικίας σε συνοικισμό αυτοστέγασης, που έχει ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακή γη, για ήπια επαγγελματική δραστηριοποίηση στη βάση του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής και μετά από την απόκτηση των απαραίτητων πολεοδομικών αδειών, ο κ. Κέττηρος είπε πως το κόμμα του εκτιμά θετικά την πρόταση, σημειώνοντας, ωστόσο, την επιφύλαξη ότι «θα πρέπει να καλυφθούν και όλοι οι εκτοπισμένοι, οι οποίοι δεν κατέχουν πιστοποιητικό μίσθωσης, γιατί η πολιτεία εδώ και τόσα χρόνια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία».

Συμπλήρωσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «έχει ενσωματωθεί στην πρόταση νόμου αυτή μας η επιφύλαξη», για να σημειώσει πως «έτσι δεν θα δημιουργήσουμε ακόμη μια ταχύτητα αδικημένων προσφύγων και θα μπορούν επί ίσοις όροις να αξιοποιήσουν τις κατοικίες τους για επαγγελματική δραστηριοποίηση».

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη πρόταση νόμου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι «αφορά σε πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ -την οποία στήριξαν και άλλα κόμματα- και κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά και σε όσους έχουν συμφέρον επί περιουσιών στα κατεχόμενα, τα οποία δεν έχουν δηλώσει ακόμη, να προχωρήσουν με δήλωση προς το κτηματολόγιο».

Όπως είπε «στόχος είναι να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αδήλωτων περιουσιών στα κατεχόμενα», για να συμπληρώσει ότι «η πρόταση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια σε δύο εβδομάδες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,