Στην εδραίωση ενός αρτιότερου συστήματος δικαιοσύνης προσβλέπει το Υπ. Δικαιοσύνης, είπε η Έμιλυ Γιολίτη

Στην εδραίωση ενός αποτελεσματικότερου και αρτιότερου συστήματος δικαιοσύνης, που θα διασφαλίζει την αμεσότητα και τη διαφάνεια στην απονομή δικαιοσύνης, όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονο κράτος δικαίου προσβλέπει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μετά από την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2021, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία σημείωσε πως για το σκοπό αυτό έχουν περιληφθεί κονδύλια για τη δημιουργία νέων δικαστηριακών δομών και υποδομών, ενώ παράλληλα προωθείται η περαιτέρω εκπαίδευση των δικαστών σε σχέση με νέες αναδυόμενες μορφές εγκλημάτων.

Σε δηλώσεις της, μετά την παρουσίαση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών του προϋπολογισμού του Υπουργείου της για το 2021, η κ. Γιολίτη ότι «στο πλαίσιο του πιο πάνω οράματος, προβλέπονται επίσης σημαντικές δράσεις για πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, που περιλαμβάνουν πέραν των διαφόρων νομοθετημάτων τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς.

Όπως σημείωσε «οι δράσεις αυτές θα αποτελέσουν μαζί με τις προσεχείς εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας τα βασικά εργαλεία στην προσπάθεια της Πολιτείας για υλοποίηση της δέσμευσης μας προς του πολίτες για μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα».

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογισμός δίδει έμφαση στην αναβάθμιση της Αστυνομίας, που σε συνδυασμό με την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής έχουν ως στόχο την ενίσχυση των σωμάτων και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι «πέραν από την υλοποίηση των έργων υποδομής σε αστυνομικούς σταθμούς, με τη δημιουργία νέων θεσμών όπως το σπίτι της Αστυνομίας, επενδύουμε σε ένα καινούριο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο εδράζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης και βάζει την αστυνομία δίπλα και όχι απέναντι από τους πολίτες».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «μέσα από τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί, συνεχίζουμε τη διαδικασία αναμόρφωσης των κρατουμένων, μέσα από τη σχεδίαση και εφαρμογή μιας σύγχρονης σωφρονιστής πολιτικής, που διαπνέεται από σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνοντας ότι «σε αυτό το πνεύμα, προωθούμε τη δημιουργία ‘Half way houses’, που αποτελούν ένα πρότυπο μοντέλο συστήματος επανένταξης των αποφυλακισθέντων στην κοινωνία».

Στο μεταξύ, η κ. Γιολίτη είπε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης κονδύλια για έναρξη της διαδικασίας για την ανέγερση του Αρχειοφυλακίου του Κρατικού Αρχείου, για να προσθέσει ότι «μέσα από τον προϋπολογισμό για το 2021, επιθυμούμε να υλοποιήσουμε όλα εκείνα τα οποία θα φέρουν πραγματικά μια αλλαγή στην κοινωνία, που θα επιβεβαιώνουν τα βήματα προόδου στον τομέα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης και θα αντανακλούν στην καθημερινή ζωή κάθε πολίτη».

«Πουθενά δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την πανδημία», είπε η κ. Γιολίτη

Ερωτηθείσα εάν είναι ικανοποιημένη από την ασφάλεια, που παρέχει η Αστυνομία στους πολίτες, καθώς και αν μπορούσαν να προβλεφθούν προβλήματα που ενδεχομένως να προέκυψαν από τα διατάγματα για τον ιό, η κ. Γιολίτη απάντησε πως πουθενά δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την πανδημία, η οποία είναι πρωτοφανής για όλους.

Πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε την ταλαιπωρία προς τους πολίτες και αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε σε ένα βαθμό ταλαιπωρήσει τους πολίτες», για να σημειώσει πως ζητά την κατανόηση και την υπομονή των πολιτών, «ούτως ώστε μαζί να αντεπεξέλθουμε και να εξέλθουμε από αυτή την πανδημία το συντομότερο δυνατό».

Όσον αφορά το θέμα της Αστυνομίας, είπε πως από την πρώτη στιγμή επισκέφθηκε η ίδια τα σημεία ελέγχου στους αυτοκινητόδρομους, για να βεβαιωθεί ότι δεν θα δημιουργούνταν ουρές και λήφθηκε απόφαση να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος.

«Όπως έχω πει και άλλες φορές δεν αναζητούμε εγκληματίες. Γίνεται έλεγχος σε πολίτες, οι οποίοι διακινούνται μεταξύ των πόλεων.  Έχω εμπιστοσύνη ότι οι ίδιοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους εντός των επαρχιών, εφόσον υπάρχει αυτό το πρόβλημα στις συγκεκριμένες επαρχίες. Κάνω ξανά έκκληση στους πολίτες να σέβονται τα διατάγματα», είπε.

«Η Αστυνομία επιτελεί τα περισσότερα καθήκοντα από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό» 

Σε ερώτηση για τα φαινόμενα παράνομης στάθμευσης, που παρατηρούνται και γιατί η Τροχαία δεν είναι πιο αυστηρή και να δίνει περισσότερα πρόστιμα,  η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι «η Αστυνομία – τουλάχιστον στους 4 μήνες που είμαι εγώ Υπουργός-  επιτελεί τα περισσότερα καθήκοντα από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό  στην Κυπριακή Δημοκρατία».

«Θα πρέπει», πρόσθεσε, «να ληφθεί υπόψη ότι πέραν της αστυνομικής φύσης καθήκοντα που έχει η Αστυνομία, έχει επίσης καθήκοντα συνοριο-φυλακής, είναι η λιμενική, υπάρχουν και δημιουργούνται ανάγκες κατά τρομοκρατικών επιθέσεων, δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης, ανάγκες σε χώρους όπου είναι τα Δικαστήρια, τα οποία ζητούν 8 αστυνομικούς για να φυλάσσουν τους ανιχνευτές μετάλλων, υπάρχει ανάγκη στο Σπίτι της Γυναίκας, στο Σπίτι του Παιδιού, υπάρχουν πολλές ανάγκες σε πολλούς χώρους για αστυνόμευση».

Επίσης, πρόσθεσε πως «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όταν λέμε για ένα αστυνομικό, μιλάμε για βάρδια αστυνομικού, δηλαδή 4 αστυνομικούς στο σύνολο», σημειώνοντας ότι «τα καθήκοντα της Αστυνομίας είναι πάρα πολλά στην Κύπρο και δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τα καθήκοντα της Αστυνομίας άλλων χωρών, όταν λέμε ότι στην Κύπρο, είναι μεγαλύτερος ο αριθμός αστυνομικών, ανά πολίτη, παρά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Δεν είναι όμοια πράγματα για να τα συγκρίνουμε. Τώρα, αν η Τροχαία δεν κάνει καλά τη δουλειά της, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το δούμε.  Αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, όταν λέγεται αυτό, ότι η Αστυνομία, αυτή την περίοδο, έχει πάρα πολλά καθήκοντα να επιτηρήσει όσον αφορά τον ιό, που πραγματικά τα όρια της εξαντλούνται», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να επιβάλλει αστυνομικό καθεστώς παντού», σημειώνοντας πως «είτε μιλάμε για τα διατάγματα για την πανδημία, είτε είναι η παράνομη στάθμευση, θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν και οι ίδιοι τη συνείδηση, ειδικά αυτή την περίοδο που τα καθήκοντα της Αστυνομίας είναι πολλά, να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που αρμόζει». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της Αστυνομίας σε θέματα τρομοκρατίας, η κ. Γιολίτη διαβεβαίωσε ότι είναι στις προτεραιότητες της Αστυνομίας, η οποία πρόσθεσε «είναι σε συνεχή συνεννόηση με την ΚΥΠ για θέματα τρομοκρατών και τρομοκρατίας, όπως επίσης είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή, κατά καιρούς, όπως πρόσφατα για κτίρια γαλλικών και αρμενικών συμφερόντων».

«Η Αστυνομία», κατέληξε, «έχει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.  Αυτά τα θέματα, επειδή είναι εμπιστευτικά, δεν δημοσιοποιούνται, αλλά να είστε σίγουροι ότι η Αστυνομία έχει πολλή έγνοια για την πάταξη αυτών των φαινομένων και είμαστε, για τα θέματα αυτά, σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την ΚΥΠ». 

Δηλώσεις κομμάτων

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε πως «υπάρχει μια μεγάλη μεταρρύθμιση που οφείλουμε προς τον τόπο, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης», για να σημειώσει ότι «αυτό άλλωστε ήταν και το πρώτο σημείο στην επιστολή που ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα».

Όπως είπε το πρώτο σημείο στην επιστολή που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ  απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής ήταν «να προχωρήσουμε, το να τολμήσουμε να προχωρήσουμε, με την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων που είναι σήμερα ενώπιον της Βουλής».

«Το δεύτερο σημείο της επιστολής του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού», είπε, «συσχετίζεται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι αυτό των νομοσχεδίων, που αφορούν αφενός την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς και αφετέρου την επικράτηση της διαφάνειας».

Σημείωσε ότι «η κρίση που περνάμε είναι θεσμική και δεν θα προσπεραστεί από τον χρόνο ούτε θα υποσκελιστεί από άλλα θέματα της επικαιρότητας», προσθέτοντας πως «έχουμε υποχρέωση να τολμήσουμε, είναι η ώρα των πράξεων και εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές τις τομές που οφείλουμε προς τους πολίτες και προς την κοινωνία μας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως το κόμμα του επανέλαβε τη θέση στην Υπουργό Δικαιοσύνης ότι «τα ζητήματα της αστυνόμευσης και εφαρμογής των πρωτοκόλλων για το κορωνοϊό είναι αποκλειστικά δουλειά της Αστυνομίας και δεν είναι σε καμιά περίπτωση δουλειά του στρατού», για να σημειώσει ότι έχουν υποδείξει πως «δυστυχώς για την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων έχουν παραβιαστεί και ατομικά δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες».

«Ενώ εν μέρει αναγνωρίζουμε τη δυσκολία των στιγμών και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την πανδημία δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών είναι κατοχυρωμένα και από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε πως το κόμμα του έχει θέσει  επιτακτικά την κατάθεση και κωδικοποίηση νομοσχεδίων, που έχουν άμεσα σχέση με την διαφθορά και τη διαπλοκή, τονίζοντας την θέση του ΔΗΚΟ και την απαίτησή του, για κατάθεση όλων των φακέλων πολιτογράφησης αλλοδαπών, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος για έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Λεωνίδου είπε πως το ΔΗΚΟ θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς του κράτους για το 2021.   

Παράλληλα, τόνισε τον προβληματισμό του ΔΗΚΟ για την συνεχή άρση και προσβολή, όπως είπε, των ατομικών συνταγματικών δικαιωμάτων, για σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας και δήλωσε την ετοιμότητά να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανότητα κατάργησης αυτών των δικαιωμάτων. 

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο πρόσληψης νέων αστυνομικών και πυροσβεστών, με αφορμή τις τελευταίες προσλήψεις, που προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις από μέρους άξιων και αξιόλογων υποψηφίων, σημειώνοντας ότι τέθηκε  μεταξύ άλλων η ψήφιση θεσμικού πλαισίου καθιέρωσης επιβολής εναλλακτικών ποινών από τα δικαστήρια, όπως αυτές της κοινωνικής και κοινοτικής εργασίας.

Ο βουλευτής το Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως το Κίνημά του δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της Αστυνομίας, όταν εμπλέκεται σε διαδικασία αστυνομικών ερευνών για θέματα διαφθοράς, σημειώνοντας ότι σήμερα έχουν πληροφορηθεί από την αρμόδια Υπουργό ότι «ουσιαστικά έχει αποψιλωθεί η ομάδα της αστυνομίας, που ασχολείται με την έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας, για την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος».

Επίσης, ανέφερε πως πληροφορήθηκαν ότι η Αστυνομία καθυστερεί στη διερεύνηση της υπόθεσης με τον βαν από το Ισραήλ και πως  εξακολουθεί να απασχολεί πολύτιμο προσωπικό της σε φρουρές πολιτικών ηγετών.

«Και το μόνο που μας είπε σήμερα η Υπουργός επί τούτου είναι ότι εξ όσων θυμάμαι το κόστος φρούρησης των πολιτικών ηγετών ανέρχεται μέχρι 1,5 εκ. ευρών τον χρόνο. Αναμένουμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη μείωση ή ακόμα και στην κατάργηση των αστυνομικών φρουρών και των οδηγών των πολιτικών αρχηγών», είπε.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,