Στην 52η θέση του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας το 2022 η Κύπρος

Την 52η θέση του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς που δημοσίευσε ο οργανισμός Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια) για το 2022 κατέλαβε η Κύπρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Cyprus Integrity Forum την Τρίτη.

Όπως αναφέρεται, ο δείκτης, οποίος συμπεριλαμβάνει 180 χώρες στον πίνακα αντιμετώπισης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, καταγράφει την αντίληψη επαγγελματιών και εμπειρογνωμόνων από διεθνείς έγκυρους οίκους, όπως η World Bank και το World Economic Forum.

Διευκρινίζεται πως ο πίνακας δίνει τον βαθμό 100 για μια «πολύ καθαρή» χώρα και τον βαθμό 0 για την «σημαντικά διεφθαρμένη», με τη βαθμολογία να καταδεικνύει ότι οι περισσότερες χώρες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την διαφθορά, καθώς πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών κατατάσσονται κάτω του 50.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως παρ’ όλες τις επιμέρους προσπάθειες, 155 χώρες δείχνουν έλλειψη βελτίωσης από το 2012 και μετά, με τους κυριότερους παράγοντες που συντείνουν στην διαιώνιση του προβλήματος να αποτελούν η έλλειψη παγκόσμιας ειρήνης, οι παράνομες δοσοληψίες και η υποδοχή αδιευκρίνιστης προέλευσης χρημάτων σε κάποιες χώρες.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Κύπρος κατατάσσεται με βάση αυτό το δείκτη στην 52η θέση, μια θέση χαμηλότερα από πέρσι και στην ίδια θέση με την Ελλάδα, ενώ σημειώνεται πως η Κύπρος συνεχίζει την καθοδική της πορεία τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού οι βαθμολογίες λαμβάνει κάθε χρόνο φθίνουν σταθερά (2018: 59, 2019: 58, 2020: 57, 2021: 53)

Το Cyprus Integrity Forum «για μια ακόμη φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα στην πολιτεία αφού ο συγκεκριμένος αυτός δείκτης αφορά κατά κύριο λόγο το Δημόσιο Τομέα», προσθέτοντας πως η σημαντικότητα αυτού του δείκτη, όχι μόνο στη φήμη αλλά και στην οικονομία του τόπου μας είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού επηρεάζει το ύψος των επενδύσεων από εξωτερικούς επενδυτές ακόμα και του τουρισμού.

«Χρειάζεται να περάσουμε από τα λόγια σε προληπτική δράση, σε αποτελεσματική λογοδοσία και σε παραδειγματική τιμωρία», καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,