Σταύρωμα κονδυλίων του Φορέα ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Την έντονη διαφωνία του στις περικοπές που επήλθαν από το Υπουργείο Οικονομικών σε κονδύλια του προϋπολογισμού του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, εξέφρασε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίας τον προϋπολογισμό του Φορέα.

Η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει την εξέταση του σχετικού προϋπολογισμού και να επαναφέρει τη συζήτηση σε μια από τις επόμενες της συνεδρίες ούτως ώστε να κληθούν και να παραστούν τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Ιωάννου ζήτησε να σταυρωθούν όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού εκτός από αυτά της μισθοδοσίας, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αποκοπή μεταξύ άλλων των κονδυλίων για αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε αρχικά πως το ΔΗΚΟ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το έργο του Επιτρόπου, το οποίο μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να γλυτώσει από τα δόντια άδικων οργανισμών την καταλήστευση των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών.

Πρόσθεσε πως η λειτουργία του Φορέα πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα και δίκαια  στα δικαιολογημένα αιτήματα των συμπολιτών μας, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να έχει την ευχέρεια, άμεσα και δίκαια να απορρίπτει εκείνους που προσπαθούν να καταχραστούν το σύστημα και να αποφύγουν κατά τα άλλα τις νενομισμένες και ορθές εξοφλήσεις των χρεών τους.

Όπως είπε, «προέκυψε όμως σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, διαφωνία ως προς την ορθότητα ή την επάρκεια του προϋπολογισμού του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών και για αυτό το λόγο κρίθηκε σκόπιμο όπως συνεχιστεί η συζήτηση σε μεταγενέστερο στάδιο, την επόμενη βδομάδα, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, γιατί στόχος – τουλάχιστον εμάς – θα είναι να καταλήξουμε σε ένα προϋπολογισμό με τον οποίο τόσο ο Επίτροπος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να έχουν εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν εις πέρας το πολύ σωστό και αναγκαίο έργο που επιτελούν για την κοινωνία και τον τόπο μας ευρύτερα».

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως παρόλες τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει τόσο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αλλά και οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας, οι οποίοι εργοδοτούνται με καθεστώς αγοράς υπηρεσιών ορισμένου χρόνου για εξέταση των παραπόνων των δανειοληπτών και άλλων πολιτών, ο Φορέας δεν φαίνεται να είναι ανεξάρτητος. Είπε πως η χρηματοδότηση του γίνεται από τις τράπεζες, τις επενδυτικές και τις ασφαλιστικές εταιρείες, δηλαδή το ένα μέρος των διαδίκων, και σημείωσε πως θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ούτως ώστε ο τρόπος συνεισφοράς των χρηματοοικονομικών οργανισμών να μην πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού.

«Απαιτούμε όπως η Κυβέρνηση φέρει επειγόντως νομοσχέδιο ούτως ώστε να κάνουμε έναν κρατικό Φορέα Ανεξάρτητο, τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά, ο οποίος να λειτουργεί αμερόληπτα χωρίς εξαρτήσεις και του οποίου οι αποφάσεις να είναι δεσμευτικές, για να μπορεί να αποτείνεται ο πολίτης και να λύνει τις διαφορές του με τις τράπεζες και τις άλλες χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες ή τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων», είπε και πρόσθεσε πως σε αυτό το νομοσχέδιο η ΔΗΠΑ ζητά να δημιουργηθεί ένας Φορέας με οργανικές δομές και υπαλλήλους σε όλες τις υπηρεσίες και βαθμίδες, για να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα και ουσιαστικά και αποτελεσματικά στα παράπονα των πολιτών – δανειοληπτών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε πως επιχειρείται στραγγαλισμός του Επιτρόπου, αφού όπως είπε, αρκετές αποφάσεις του φαίνεται να ενοχλούν ιδιαίτερα. Σημείωσε ότι ο Επίτροπος, έφτασε στο σημείο να παρακαλεί να έχει κάποιο προϋπολογισμό για να μπορεί να δουλεύει το γραφείο του και να βγάζει ορθές και τεκμηριωμένες αποφάσεις, καταγγέλλοντας το Υπουργείο Οικονομικών ότι προσπαθεί να μειώσει τον προϋπολογισμό κατά το ήμισυ.

Ο Προϋπολογισμός του Φορέα για το 2022 παρουσιάζεται οριακά ελλειμματικός κατά €0.01 εκ. και το έλλειμμα θα καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα ύψους €62. 758, με τα έσοδα και τις δαπάνες να ανέρχονται στο €1.2 εκ.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στα 5.287 ανήλθαν τα παράπονα που υποβλήθηκαν στο Γραφείο του από την έναρξη εξέτασης παραπόνων το 2015 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, εκ των οποίων έχουν διευθετηθεί 5.082 παράπονα ή ποσοστό 96,12%, με το αποτέλεσμα θετικής έκβασης για τον καταναλωτή να ανέρχεται στο 32,15%.

Από τα συνολικά 5.287 παράπονα, η διαδικασία εξέτασης τερματίστηκε για 2.387 παράπονα, που ως ποσοστό του συνόλου διευθετήσεων, ανέρχεται στο 46,97%. Από τα 2.695 που εξετάστηκαν επί της ουσίας τους, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου αποφάσισε υπέρ του καταναλωτή σε 1.399 περιπτώσεις, άλλες 235 υποθέσεις κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό ενώ κατά του καταναλωτή εκδόθηκαν 1.061 αποφάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,