Συζήτηση επί των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή, συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, περιλάμβανε η σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Δένδια, στην Αθήνα.
Κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες των δύο πλευρών, προκειμένου να επιτευχθεί ο συντονισμός και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν στην περιοχή. Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον προκλήσεων και αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, ορισμένα κράτη θεωρούν ότι μπορούν να παραβιάζουν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών και για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα κρίσιμος ο συντονισμός και οι κοινές πρωτοβουλίες των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας «που δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», όπως είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ιράκ και Λιβύη.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο από όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να ανταποκριθεί σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί λύση του προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Εκτίμησή μας είναι ότι λύση του Κυπριακού θα έχει καταλυτικό αντίκτυπο τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στα περιφερειακά ζητήματα αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις», τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι και σημείωσε ότι η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων θα κρίνουν την αξιοπιστία της και το μέλλον της. «Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ξεκάθαρη προσέγγιση και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο για να ανταποκριθεί η ΕΕ στις σημερινές προκλήσεις», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφορικά με το αν η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από την στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Τουρκία και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται το θέμα των στοχευμένων μέτρων κατά εταιριών και φυσικών προσώπων για την προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στέλνονται τα σωστά και αναγκαία μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το πόσο και αν θα προχωρήσει η σχέση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία. Ακόμη, επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η πρώτη σχετική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας, παράλληλα, ότι σημαντικό μέρος ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση έχει η Τουρκία. «Είναι ιδιαίτερη ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας «που δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», όπως είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ιράκ και Λιβύη. «Ισχυρισμοί για συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον θαλάσσιο περίγυρο δεν πείθουν κανέναν», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες Αθήνας και Λευκωσίας και οι συνεργασίες με άλλες χώρες στην περιοχή, δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας, υπογραμμίζοντας ότι όποιος σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει. Χαρακτήρισε, επίσης αντιπαραγωγική και απομονωτική τη στάση που τηρεί η Τουρκία.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι τα δύο μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρα και ανυπόστατα και «λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για τη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή». Απαντώντας σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και για τους στόχους της Ελλάδας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι εκτός από την ειρήνευση στην περιοχή, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία η επόμενη μέρα στη Λιβύη, καθώς και η αναγνώριση του ανυπόστατου χαρακτήρα των δύο συμφωνιών. «Η δραστηριοποίησή μας έχει αυτούς τους στόχους», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει και να εργαστεί με κάθε τρόπο για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ναφορικά με το διάβημα που έστειλε το Ιράν στην Ελλάδα, με το οποίο προειδοποιεί ότι πιθανή βοήθεια της Αθήνας σε αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αύριο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Ιρανό ομόλογο του, Τζαβάντ Ζαρίφ.
Πηγή: ΚΥΠΕ