Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συνεχίσει τη συζήτηση των τεσσάρων νομοσχεδίων που έχουν να κάνουν με στήριξη της οικονομίας την Πέμπτη το απόγευμα, ενώ η Ολομέλεια θα μεταφερθεί την επόμενη Δευτέρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης.
Ο κ. Βότσης, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι «είδαμε τα τέσσερα νομοσχέδια».
Τα δύο, είπε, «αφορούσαν τα ενοίκια, για τα οποία έγινε μόνο παρουσίαση και οι ερωτήσεις και η συζήτηση θα συνεχίσουν την Πέμπτη το απόγευμα».
Για τα άλλα δύο νομοσχέδια, πρόσθεσε, «τα οποία αφορούν τον τουρισμό και τις εγγυήσεις, έγινε κανονική παρουσίαση, συζήτηση, υποβολή ερωτήσεων και προβληματισμός».
Όσον αφορά τις εγγυήσεις, συνέχισε ο κ. Βότσης, παρόλο που τα κόμματα έχουν χαιρετίσει το γεγονός ότι αρκετά σημεία για τα οποία είχαν παρατηρήσεις έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, εντούτοις είχαν αρκετά ερωτήματα και προβληματισμούς που υπέβαλαν.
Συνολικά, είπε, καταγράφηκαν γύρω στα 69 ερωτήματα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης απαντήθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη «αρκετά από αυτά ενώ προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε μια σειρά εξ αυτών, τα οποία θα μπορούσαν να διορθωθούν στο νομοσχέδιο με την αποδοχή της κυβερνητικής πλευράς».
Αυτά, διευκρίνισε, σε συνεννόηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου θα διορθωθούν μέχρι την Πέμπτη. Ερωτηθείς σχετικά με το τι αφορούν αυτά έδωσε το παράδειγμα της ενημέρωσης της Βουλής η οποία θα προβλέπεται να γίνεται κάθε τρεις μήνες αντί σε τακτά διαστήματα όπως προβλεπόταν στα νομοσχέδια.
«Αν παραμένουν κάποια θέματα για τα οποία τα κόμματα έχουν έντονες θέσεις, τότε μπορούν με τροπολογίες να δοκιμάσουν να διορθώσουν το κείμενο», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Βότση «βασικά σημεία τα οποία έχουν τεθεί από αρκετούς Βουλευτές και για τα οποία δεν έχει βρεθεί κοινή συνισταμένη είναι το θέμα το ελέγχου με την παρουσία του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή και το ύψος του δανείου».
Συγκεκριμένα, είπε, «τα κοινοβουλευτικά κόμματα μιλούν για περίπου €1 δισεκατ. αντί για €1,5 δισεκατ. και σταδιακά αν όντως το εγχείρημα πετύχει οι τράπεζες κάνουν κι αυτές αυτά που πρέπει να κάνουν και αν το σύστημα λειτουργήσει με διαφάνεια, ορθολογιστικά και προς την κατεύθυνση που η Βουλή και η Κυβέρνηση θέλουν, τότε γιατί όχι να εγκριθεί ακόμα ένα ποσό για να συνεχιστεί το πρόγραμμα».
Όσον φορά το θέμα του τουρισμού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, «είναι πιο καλό το κλίμα θα έλεγα. Φαίνεται ότι υπάρχει θετική διάθεση».
Και σε αυτό το νομοσχέδιο, είπε, τέθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις και αναμένουμε όλοι και η Κυβέρνηση και εμείς ότι την Τετάρτη η ΕΕ θα εκδώσει οδηγία η οποία θα είναι παρόμοια με το δικό μας νομοσχέδιο.
Δηλαδή, εξήγησε, εκεί που οι χώρες έχουν επιλέξει να δώσουν “voucher” χωρίς κρατική εγγύηση, αναμένεται να ενθαρρύνει τις χώρες να προχωρήσουν και με κρατική εγγύηση, κάτι που θα είναι προς όφελος και του καταναλωτή και του τουρισμού ευρύτερα. Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο στην Κύπρο περιλαμβάνει την κρατική εγγύηση.
«Θα περιμένουμε την οδηγία και ακολούθως θα συνεχίσουμε την συζήτηση την Πέμπτη το απόγευμα», είπε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη μετά την τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής έχει ζητήσει και ο τελευταίος έχει συμφωνήσει «η Ολομέλεια να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να έχουμε χρόνο να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια».
Η Επιτροπή θα συνεχίσει την συζήτηση των νομοσχεδίων την Πέμπτη το απόγευμα στις 1600.
Πηγή: ΚΥΠΕ