Συνέρχεται στις 17.00 την Τετάρτη εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφίσει κατ΄επείγοντα νομοθετήματα

Συνέρχεται εκτάκτως στις 17.00 την Τετάρτη η Ολομέλεια της Βουλής με ημερήσια διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που αφορά τα τέλη Εμπορικής Ναυτιλίας και πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου για τροποποίηση του περί εταιρειών νόμου, ώστε να ανασταλεί μέχρι την 28η Ιανουαρίου 2021 η νομοθεσία για την επιβολή προστίμου και τις άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις προς τις εταιρείες που δεν υπέβαλαν στην προβλεπόμενη προθεσμία στον Έφορο Εταιρειών τις προβλεπόμενες εκ του νόμου ετήσιες εκθέσεις τους.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθούν ώστε να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος νομοσχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας, για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία και ευημερία των ζώων ώστε να επιτρέπεται η σφαγή αμνοεριφίων με θρησκευτικούς λατρευτικούς τύπους όπως Kosher και το νομοσχέδιο για την παράταση στην έναρξη επιβολής επιβαρύνσεων επί των οφειλομένων τελών στα αποχετευτικά.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής δυνατόν να τεθούν και άλλα νομοθετήματα για ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς της συνεδρίας της Ολομέλειας θα προηγηθεί συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτης Σωκράτους, ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι λόγω εκκρεμοτήτων που αφορούν στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε θέματα που είναι στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, θα ενημερωθούν αύριο για τον αριθμό των Βουλευτών που πρέπει να συμμετάσχουν στη συνεδρία.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για ανανέωση και συνέχιση, για την περίοδο 2020-2029, του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος στην κυπριακή ναυτιλία, δηλαδή του συστήματος φορολόγησης με ετήσιο φόρο χωρητικότητας, κατόπιν εξασφάλισης σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τίθεται στην Ολομέλειας της Βουλής από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με εισήγηση να ψηφιστεί ομόφωνα. Η Επιτροπή Οικονομικών τοποθετήθηκε επί της σχετικής έκθεσης προς την Ολομέλεια στη συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας 13 Απριλίου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας στο πλαίσιο συνεδρίας της που πραγματοποιήθηκε  με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή συζήτησε το νομοσχέδιο για σφαγή αμνοεριφίων με βάση θρησκευτικά ήθη,  ώστε εφόσον η Ολομέλεια της Βουλής αποδεχτεί ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, να μπορέσει να ψηφιστεί με αυτή τη διαδικασία. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε ώστε να στηριχθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τη μια και να ικανοποιηθεί από την άλλη ένα πάγιο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας.  Η δυνατότητα για σφαγή ζώων με βάση τα λατρευτικά ήθη,  παρέχεται προσωρινά με ισχύ από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι το τέλος του 2020.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, και ο Βουλευτής του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ζητούν όπως δεν τεθεί σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος το νομοσχέδιο, αλλά αυτή να αναβληθεί. Στο σχετικό αίτημα τους οι Βουλευτές των Οικολόγων αναφέρουν πως η υιοθέτηση τέτοιων μεθόδων σφαγής ζώων στην Κύπρο δεν αποτελεί αίτημα από κάποια θρησκευτική ομάδα της Κύπρου και διατυπώνουν την αντίληψη ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν σχετίζεται με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι δύο Βουλευτές  εισηγούνται όπως η συζήτηση του θέματος επανέλθει στην Κοινοβουλευτική  Επιτροπή  Γεωργίας  όταν επανεκκινήσουν  οι  εργασίες  της  Βουλής  των Αντιπροσώπων, για πλήρη εξέτασή του.

Η δίμηνη παράταση στην έναρξη επιβολής επιβαρύνσεων για τα τέλη αποχετεύσεων τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, στη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών για γενικότερη ενημέρωση σε θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του και αφορούν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι προ έτους και πλέον είχε ψηφιστεί από τη Βουλή νομοθεσία που προέβλεπε ότι προς όσες εταιρίες δεν υπέβαλλαν εντός τακτής προθεσμίας τα διάφορα έντυπα έγγραφα ως είχαν υποχρέωση, στον Εφορο εταιρειών θα τους υποβάλλονταν ψηλά πρόστιμα. Εξήγησε ότι πέρσι ψηφίστηκε αναβολή της εφαρμογής αυτής της νομοθεσίας, η οποία αναβολή λήγει στις 30 Απριλίου του 2020.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως με την πρόταση νόμου που κατέθεσε και τίθεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής αύριο εισηγείται παράταση της αναστολής της νομοθεσίας μέχρι τέλος του 2020 και διευκρίνισε περαιτέρω ότι το αρμόδιο Υπουργείο και ο Έφορος Εταιρειών εισηγούνται αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι τις 28 Ιανουαρίου του 2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,