Συνάντηση Φωτίου με αντιπροσωπεία Διακομματικής Ομάδας Κύπρου του Βρετανικού Κοινοβουλίου

Ο Επίτροπος Προεδρίας δέχθηκε την Τετάρτη, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Αντιπροσωπεία της Διακομματικής Ομάδας Κύπρου του Βρετανικού Κοινοβουλίου (APPG Cyprus).

Ο Επίτροπος Προεδρίας μετέφερε τις ευχαριστίες αλλά και τη βαθιά εκτίμηση τόσο του Προέδρου όσο και του ιδίου, προς την επικεφαλής της αποστολής της Διακομματικής Ομάδας Caroline Nokes αλλά και προς τα υπόλοιπα μέλη, για τη σταθερή στήριξη τους όσο αφορά το Κυπριακό, για μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και για τη διαχρονική στήριξη τους όσο αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος των αγνοουμένων.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι ο Επίτροπος Προεδρίας ήταν ιδιαίτερα δεικτικός στην αρνητική στάση της Τουρκίας για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος. Η Τουρκία, ανέφερε, είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνιση του, σε βάρος των συγγενών των αγνοουμένων μας.

“Η επαναλαμβανόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), του 2001 και 2014, είναι ενδεικτική της ασέβειας που επιδεικνύει ως χώρα στους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης και της διεθνούς νομιμότητας”, ανέφερε.

“Αναμένουμε και προσδοκούμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας, μια πιο ενεργή εμπλοκή στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος που συνεπάγεται και στην ανάληψη ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, για συμμόρφωση της κατοχικής δύναμης με βάση τις αρχές και τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είπε.

Πρόσθετα ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής και επεσήμανε ότι, εκατοντάδες ιστορικά και λατρευτικά μνημεία σε διάφορα σημεία των κατεχομένων περιοχών έχουν καταστραφεί, λεηλατηθεί και υποστεί βανδαλισμούς.

Ζήτησε τη συμβολή της Αντιπροσωπείας του Βρετανικού Κοινοβουλίου για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία έτσι ώστε να δώσει πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία αλλά και να ανοίξει τις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές ,αλλά και γενικότερα στην προώθηση του θέματος των αγνοουμένων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βουλευτές επανέλαβαν τη σταθερή στήριξη της χώρας τους σε κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων και διαβεβαίωσαν ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου θα συνεχιστεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,