Συνάντηση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών με ομάδα δικαστών, δικαστικών λειτουργών και νομικών από την Ουκρανία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης εργασίας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος, κ. Νίκος Τορναρίτης και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κ. Δημήτρης Δημητρίου είχαν σήμερα συνάντηση με ομάδα δικαστών, δικαστικών λειτουργών και νομικών από την Ουκρανία που πραγματοποιούν εκπαιδευτική επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο με στόχο τη γνωριμία με το κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο και σύστημα δικαιοσύνης.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν Κύπρο και Ουκρανία και στη συνεργασία που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της από κοινού συμμετοχής των Κοινοβουλίων τους σε περιφερειακούς και διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς. Ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε την αντιπροσωπία για τη νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλίου, ως βασικό πυλώνα άσκησης της νομοθετικής εξουσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, επεξηγώντας τη διαδικασία υποβολής, εξέτασης και έγκρισης σχεδίων νόμου.

Η κα Ερωτοκρίτου, ανέλυσε τη διάκριση των εξουσιών, ως καθορίζεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενημέρωσε την αντιπροσωπία για την υπό εξέλιξη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης στην Κύπρο. Σημείωσε δε μεταξύ άλλων, ότι ένα ευέλικτο και διαφανές σύστημα δικαιοσύνης ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειες της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό κέντρο παροχής οικονομικών και νομικών υπηρεσιών.

Τέλος, ο κ. Δημητρίου, αναφέρθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της δικαιοσύνης στην Κύπρο και τόνισε ότι η υπό εξέλιξη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα συμβάλει καθοριστικά στην επίσπευση των διαδικασιών. Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Δημητρίου, ζητήματα που εξετάζονται αυτό το διάστημα από το Κοινοβούλιο, όπως οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το lobbying, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη διαφάνεια και εν τέλει την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,