Συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στην Κροατία

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 και 24 Ιανουαρίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Η ενίσχυση του κράτους δικαίου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των Αρχών των κρατών μελών, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου, με στόχο τον καθορισμό δράσεων για υλοποίηση των προτεραιοτήτων που έχουν καθοριστεί για τον χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Σε παρέμβασή του, ο κ. Σαββίδης, ανέφερε ότι «η αφοσίωση στις αξίες και αρχές του κράτους δικαίου και ο σεβασμός στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα από όλους, είναι ακρογωνιαίος λίθος και προϋπόθεση για την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δικαστικών Αρχών, ώστε να διασφαλίζεται απρόσκοπτη και αποτελεσματική συνεργασία».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση των νομοθετικών προτάσεων που αφορούν στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, καθότι αποτελούν σημαντικό εργαλείο κατά του εγκλήματος, ενώ αναγνώρισε ως ιδιαίτερα σημαντική τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Επισημαίνοντας την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο των ενωσιακών εργαλείων που υιοθετήθηκαν με σκοπό την ενίσχυση των δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής δικαστικής κουλτούρας, υποβοηθώντας έτσι σε σημαντικό βαθμό στην απρόσκοπτη εκτέλεση των εργαλείων δικαστικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, οι Υπουργοί συμφώνησαν περαιτέρω στην εξέταση νέων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων, τον σχεδιασμό νέας στρατηγικής για τη δικαστική κατάρτιση, καθώς και την επεξεργασία νέων νομοθετικών προτάσεων για τα θέματα της παράνομης διακίνησης αποβλήτων και πολιτιστικών αγαθών.

Συζητήθηκε επίσης η αναβάθμιση της εκπαίδευσης όσων ασκούν δικαστικά και άλλα νομικά επαγγέλματα ώστε να τους παρασχεθούν οι απαραίτητες γνώσεις σε εξειδικευμένα θέματα, όπως τα θέματα οικονομίας και τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Μέσα από τη συζήτηση, συμφωνήθηκε ότι η δικαστική επιμόρφωση πρέπει να εμπλουτισθεί με προγράμματα μη νομικών δεξιοτήτων (non legal skills), όπως είναι, για παράδειγμα, η αποτελεσματική διαχείριση του δικαστικού χρόνου, η διαχείριση των αλλαγών που επέρχονται από τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι δεξιότητες επικοινωνίας, ψυχολογικής αξιολόγησης και διαχείρισης του φόρτου εργασίας. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τόνισε τη σημασία της συνεχούς κατάρτισης του δικαστικού Σώματος, ειδικότερα σε χρηματοοικονομικά και άλλης οικονομικής φύσεως θέματα που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας και υπογράμμισε ότι είναι εξίσου σημαντικό να παρέχεται στο δικαστικό Σώμα το μη νομικό υπόβαθρο και οι γνώσεις που επιπρόσθετα χρειάζονται για την αντιμετώπιση δικαστικών υποθέσεων.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών, οι Υπουργοί επικεντρώθηκαν στις προτεραιότητες για διατήρηση της  εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ., με κύριους άξονες την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, τη μεταναστευτική πολιτική, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και τον επαρκή εξοπλισμό των διωκτικών Αρχών. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε τη σημασία της αξιολόγησης αντικτύπου των νέων τεχνολογιών για σκοπούς επιβολής του Νόμου μέσα από τη δημιουργία ενός Εργαστηρίου Καινοτομίας στην Europol, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών. Περαιτέρω, επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Κανονισμού που δίδει τη δυνατότητα αφαίρεσης ψηφιακού τρομοκρατικού υλικού από το Διαδίκτυο, ώστε να ενισχυθούν οι Αρχές επιβολής του Νόμου, με ένα επιπρόσθετο εργαλείο για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πρόσθετα, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που απορρέουν από την εφαρμογή της διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Σαββίδης συναντήθηκε με το νέο Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης κ. Didier Reynders, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Όπως συμφωνήθηκε, ο Επίτροπος θα επισκεφθεί την Κύπρο κατά το επόμενο εξάμηνο για πραγματοποίηση επαφών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Περαιτέρω, είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με άλλους Υπουργούς των κρατών μελών καθώς και με τον Πρόεδρο της Eurojust και τη Διευθύντρια της Europol, η οποία αναμένεται στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,