Σε θεσμική εκτροπή αναφέρεται ο Γ. Ομήρου για τη διαδικασία αστυνομικής έρευνας στη Βουλή

Η ενέργεια μιας άλλης εξουσίας, της Εκτελεστικής, να προωθεί διαδικασία αστυνομικής έρευνας προς τον σκοπό ποινικών διώξεων, συνιστά πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, αναφέρει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου σε ανακοίνωση του, σημειώνοντας ότι παρακολουθεί με βαθύτατη ανησυχία τα τεκταινόμενα σε ό,τι αφορά τις έρευνες της Αστυνομίας για διαρροή εγγράφων που σχετίζονται με πολιτογραφήσεις υπηκόων τρίτων χωρών στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος.

Ειδικότερα σημειώνει ότι προκαλεί οδυνηρή κατάπληξη, η απόπειρα διενέργειας ερευνών και/ή λήψης καταθέσεων εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, για σκοπούς ποινικούς, χωρίς μάλιστα την άδεια ή τη συγκατάθεση του Προέδρου του Σώματος.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί μίαν εκ των τριών συντεταγμένων εξουσιών της πολιτείας. Ιδιαίτερα, στο δικό μας συνταγματικό μοντέλο στο οποίο ισχύει η αυστηρή διάκριση των εξουσιών, η ενέργεια μιας άλλης εξουσίας, της Εκτελεστικής, να προωθεί διαδικασία αστυνομικής έρευνας προς τον σκοπό ποινικών διώξεων, συνιστά πρωτοφανή θεσμική εκτροπή. Πολύ περισσότερο που κατά την κρατούσα διεθνώς γνώμη συνταγματολόγων και πολιτειολόγων τα Κοινοβούλια υπερέχουν των δύο άλλων συντεταγμένων εξουσιών, αφού αποτελούν την κατ’ εξοχήν έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας», προσθέτει.


Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,