Στην ολοήμερη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Μαρτίου, για συζήτηση παραπέμπονται τα τρία νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της, την Πέμπτη, καθώς παραμένουν θέματα διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων που αφορούν κυρίως τον αριθμό των δήμων που θα προκύψουν από τις συνενώσεις και το θέμα της διεξαγωγής ή μη δημοψηφισμάτων αλλά και το είδος του δημοψηφίσματος (παγκύπριο, επαρχιακό, κατά δήμο).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρία της Ολομέλειας θα ξεκινήσει το πρωί, με ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τα τρία νομοσχέδια, τα οποία στη συνέχεια θα τεθούν προς ψήφιση.
Η έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας και διαδικαστικά θέματα σε ό,τι αφορά μεταξύ άλλων τον χρόνο ομιλίας του κάθε κόμματος, θα αποφασιστούν σε σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Επίσης, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών αποφασίστηκε να κατατεθούν οι τροπολογίες των κομμάτων επί των νομοσχεδίων μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 1η Μαρτίου, δηλαδή 48 ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στα κόμματα να τις μελετήσουν.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι έγινε μια επιμέρους ανάλυση των νομοσχεδίων και «κάποιες λεπτομέρειες που έπρεπε να δούμε και να διορθωθούν έχουν γίνει», προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχοντας μπροστά μας τρία ολοκληρωμένα νομοσχέδια που είναι η πεμπτουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πάμε στην Ολομέλεια με τις ανάλογες τροπολογίες που άπτονται των δημοψηφισμάτων».
«Για εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για δημοψηφίσματα θέτει σε κίνδυνο ή τουμπάρει την τοπική αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.
«Είμαστε ενάντια στα δημοψηφίσματα και έχουμε καταθέσει την τροπολογία για 17 δήμους», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι θέση του ΔΗΣΥ στο θέμα του αριθμού των δήμων «ήταν ξεκάθαρη ευθύς εξαρχής είναι 17 ή λιγότεροι δήμοι».
Είπε ακόμη ότι «σήμερα ρυθμίσαμε το θέμα των κατεχόμενων δήμων, όπου το πλαφόν των θητειών καταργείται έχοντας κατά νου τις ιδιάζουσες συνθήκες και των αγώνων που διεξάγουν οι κοινότητες και οι κοινοτάρχες».
Αναφέρθηκε επίσης σε τροπολογία σύμφωνα με την οποία «όσοι έχουν εξαντλήσει τις τρεις θητείες και περισσότερες θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ακόμη μία θητεία, μέχρι το 2029».
Ο κ. Σύκας είπε ότι ο ΔΗΣΥ ξεκάθαρα λέει ότι η μεταρρύθμιση της ΤΑ που «άπτεται του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ανάγκη κοινωνική και αδήριτη» και πρόσθεσε ότι πιστεύει «και στις συναινετικές πράξεις και στην καλή βούληση όλων των κομμάτων» έτσι ώστε «την ερχόμενη Πέμπτη να μπορέσουμε επιτέλους να καταγράψει η Κύπρος μας και η νομοθετική εξουσία ακόμη μια μεταρρύθμιση ακολουθώντας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί την προηγούμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια».
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση των νομοσχεδίων τα οποία θα τεθούν «για την τελική κρίση» στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.
Ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ επανέλαβε τις θέσεις της «κυρίως στα δύο ακανθώδη ζητήματα (αριθμό των δήμων και δημοψηφίσματα), τα οποία είναι το άλφα και το ωμέγα της μεταρρύθμισης».
Σε σχέση με τα δημοψηφίσματα, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι η ΔΗΠΑ είναι εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων «διότι όπως διαφάνηκε από τη σημερινή συζήτηση η όποια μορφή δημοψηφισμάτων είτε τοπικά είτε περιφερειακά θα αφήσει κακά κατάλοιπα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση».
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ έκανε έκκληση «στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να το ξανασκεφθούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη ούτως ώστε να μπορέσει να ψηφιστεί και να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση».
Σε σχέση με τον αριθμό των δήμων, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι θέση της ΔΗΠΑ είναι οι 14 δήμοι και έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις «να αφήσουν τις κομματικές σημαίες, να αφήσουν τους κόκκινους, κίτρινους, πράσινους και μπλε δήμους και να έρθουν πιο κοντά σε λιγότερους δήμους και σε καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση».
«Υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας ότι στο τέλος οι δήμοι θα είναι πολύ λιγότεροι από τους 20 ή από τους 17», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ