Σε ισχύ από αύριο οι νέοι κανόνες οπτικοακουστικών μέσων και μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ

Λήγει αύριο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, η προθεσμία για τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία την οδηγία του 2018 για τα οπτικοακουστικά μέσα και τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οδηγία αποτελεί “πολύτιμο εργαλείο για την προστασία ευάλωτων θεατών, όπως ανήλικοι που χρησιμοποιούν πλατφόρμες βίντεο κατά παραγγελία και κοινής χρήσης βίντεο, από ρητορική μίσους και άλλο επιβλαβές περιεχόμενο”.

“Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της πολιτιστικής πολυμορφίας, επιτρέποντας σε ευρωπαϊκές εταιρείες, ταινίες και άλλες παραγωγές μέσων να δημιουργούν και να προωθούν ευρωπαϊκά έργα, προσφέροντας στους καταναλωτές μια πιο ποικίλη επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών”, αναφέρει.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η Κομισιόν υποστήριξε τα κράτη μέλη στη μεταφορά των κανόνων, ιδίως μέσω των σχετικών εκπροσώπων τους (της επιτροπής επαφών) και της ομάδας ευρωπαϊκών ρυθμιστικών μέσων (ERGA). Πρόσφατα δε, δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές για ευρωπαϊκά έργα και πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο, οι οποίες συμβάλλουν στην εναρμονισμένη εφαρμογή και εφαρμογή της οδηγίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , ,