Σε διδάγματα για την αναγκαιότητα συνταγματικών τροποποιήσεων προσδοκεί η Α. Δημητρίου από συζήτηση πρώην Βουλευτών

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε την ελπίδα ότι τα διδάγματα που θα αποκομιθσούν κατά τη συγκέντρωση-συζήτηση του Σωματείου Πρώην Βουλευτών με θέμα: «Οι Τροποποιήσεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 έως το 2022. Αναγκαιότητα ή μη; Όφελος ή μη;» θα αποτελέσουν χρήσιμο βοήθημα στην κοινοβουλευτική πρακτική, ώστε ούτε κατάχρηση, ούτε αποφυγή της δυνατότητας συνταγματικής αναθεώρησης, να γίνεται.

Σε χαιρετισμό της στη συγκέντρωση που πραγματοιήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι μπορούμε ουσιαστικά να συνδιαμορφώσουμε ένα είδος πολιτικού απολογισμού και οδηγού για τις μελλοντικές εισηγήσεις συνταγματικής αναθεώρησης.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απότοκο των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου και βασισμένο στον δυαδισμό, συντάχθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει τον υπέρτατο νόμο της ειρηνικής συνύπαρξης δύο κοινοτήτων και τριών θρησκευτικών ομάδων σε ένα νησί με μακραίωνη ιστορία κατακτήσεων και πολιτισμικών ζυμώσεων και θεωρείται ένα από τα πιο άκαμπτα και εκτενή συντάγματα του κόσμου.

Συνεχίζοντας την αναφορά της στο Σύνταγμα η κ. Δημητρίου είπε πως τα άρθρα του που επιδέχονται αναθεώρηση είναι περιορισμένα και η διαδικασία αναθεώρησης τους έχει χαρακτήρα έκτακτο και εξαιρετικό, ενώ τίθεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις κατά το άρθρο 182, το οποίο προβλέπει χωριστές αυξημένες πλειοψηφίες για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους βουλευτές.

Περαιτέρω ανέφερε ότι κατά τα γεγονότα του ’63 και την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων βουλευτών και αξιωματούχων, κρίθηκε αναγκαία η υιοθέτηση του δικαίου της ανάγκης, βάσει του οποίου στα 60 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε σε 17 αναγκαίες συνταγματικές τροποποιήσεις, προκειμένου να εκσυγχρονισθούν οι διατάξεις του Συντάγματος και να διασφαλισθούν η συνέχιση του κράτους και η λειτουργία των θεσμών.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στις συνταγματικές τροποποιήσεις που άπτονται της λειτουργίας του νομοθετικού σώματος όπως η οικονομική αυτονομία της Βουλής, η εξουσιοδότηση ψήφισης νομοθεσίας για την πλήρωση αποποιηθείσας ή μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας και η μείωση της ηλικίας εκλογιμότητας Βουλευτών.

Συνοπτικά η κυπριακή συνταγματική ιστορία αποτελεί, προϊόν διαλόγου και μια αλληλουχία επιλογών ανάμεσα στα  διλήμματα αυστηρή συνταγματική τάξη ή επίκληση του δικαίου της ανάγκης;  Συνταγματική αναθεώρηση ή θέσπιση νόμων; συμπλήρωσε για να διατυπώσει την πεποίθηση ότι στις σύγχρονες δημοκρατίες δικαιολογητική βάση της αναθεωρητικής λειτουργίας ενός συντάγματος αποτελεί η θεσμοθέτηση της ως ασφαλιστικής δικλείδας απέναντι σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο κοινωνικό γίγνεσθαι.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,