Ψηφίζεται ο νόμος για το νέο lockdown στην Αγγλία

Συζήτηση και ψηφοφορία επί του νέου lockdown στην Αγγλία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία έχει ανακληθεί από τις παρατεταμένες διακοπές μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα εξηγήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπαγορεύουν το νέο καθολικό απαγορευτικό και αναμένεται να δεχθούν ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμών και της άρσης των περιορισμών.

Τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς έχουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αν και ορισμένοι βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών έχουν διατυπώσει ανησυχία για το γεγονός ότι ως ημερομηνία λήξης των μέτρων ορίζεται στο νομοθετικό διάταγμα η 31η Μαρτίου.

Ο κ. Τζόνσον έχει πει δύο φορές δημοσίως τις τελευταίες ημέρες ότι στόχος είναι να εμβολιαστούν οι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια ευπαθείς και εκτεθειμένοι στον ιό πολίτες έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αρχίσει τότε η εξέταση άρσης των περιορισμών.

Σε τηλεδιάσκεψη με την κοινοβουλευτική του ομάδα την Τρίτη, ο κ. Τζόνσον φέρεται να είπε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν στα μέσα Φεβρουαρίου. Σε άλλη τηλεδιάσκεψη των Συντηρητικών βουλευτών με τον Υπουργό Υγείας δε, ο κ. Χάνκοκ φέρεται να είπε ότι η άρση του lockdown στα μέσα του επόμενου μήνα είναι μάλλον μια «φιλοδοξία» παρά μια δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η συζήτηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τις 7 το βράδυ τοπική ώρα, γίνεται υπό την αίσθηση που προκάλεσαν τα νεότερα στοιχεία από τους εκτενείς δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για λογαριασμό του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής σύμφωνα με τα οποία ένας στους 50 κατοίκους της Αγγλίας και ένας στους 30 του Λονδίνου εκτιμάται πως είναι φορέας του κορωνοϊού αυτή την περίοδο.

Την Τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε για πρώτη φορά πάνω από 60.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας προειδοποίησε ότι τα όργανα της τάξης θα είναι πιο αυστηρά αυτή τη φορά στην επιβολή του νόμου, κάτι που συνεπάγεται πιο εύκολη επιβολή προστίμων.

Το πρόστιμο για όποιον δεν φορά μάσκα όπου απαιτείται ή κυκλοφορεί χωρίς αναγκαίο λόγο είναι 200 λίρες και διπλασιάζεται κάθε φορά μέχρι το ανώτατο όριο των 6.400 λιρών. Για τους διοργανωτές και συμμετέχοντες σε παράνομες εκδηλώσεις άνω των 30 ατόμων το πρόστιμο που μπορεί να επιβάλλει η αστυνομία είναι 10.000 λίρες.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,