Υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής ο νόμος που ιδρύει Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Υπέρ ψήφισαν 42 και 4 εναντίον από τους παρόντες Βουλευτές.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, χαιρέτισε το νομοσχέδιο. Ζούμε την εποχή της ψηφιακής επανάστασης, είπε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος πρέπει να είναι παρούσα». Εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να δημιουργηθεί και Υφυπουργείο Περιβάλλοντος αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Κύπρος πρέπει να είναι παρούσα στην νέα ψηφιακή εποχή. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα φέρει περισσότερα αποτελέσματα για τους πολίτες.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε από την πλευρά του ότι το ΑΚΕΛ θα υποστηρίξει την λειτουργία του Υφυπουργείου και υπενθύμισε ότι υπήρξε και αρχική εισήγηση του κόμματος του. Αυτό που κάνουμε σήμερα δεν είναι μεταρρύθμιση, είπε, σημειώνοντας ότι προσθέτουμε ακόμα ένα εργαλείο στην διάθεσή μας για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ευχήθηκε όπως αξιοποιηθεί δεόντως.
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξέφρασε τη θετική τοποθέτηση και του δικού του κόμματος ως προς το νομοσχέδιο. Και εμείς θα στηρίξουμε, είπε και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Βουλή στο ζήτημα της ψηφιακής μετάβασης καθώς και στο γεγονός ότι με προτροπή των Βουλευτών έχει προστεθεί στον τίτλο του Υφυπουργείου η λέξη «Έρευνα».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε επίσης την θετική ψήφο της παράταξής του παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι αριθμός ερωτήσεων που υποβλήθηκαν στους αρμόδιους δεν απαντήθηκαν, τις οποίες ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικές. Η πραγματικότητα θα κριθεί αν είναι ορθή ή όχι από τα αποτελέσματα, το πλαίσιο λειτουργίας και κατά πόσο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της καινοτομίας στην πατρίδα μας, ανέφερε.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, συμφώνησε ότι μέσα στο σημερινό περιβάλλον η προσαρμογή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου είναι θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων, προσαρμογής των πολιτών, ποιότητας ζωής κ.ά. «Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο», είπε, ευχόμενος την ίδια ώρα ωστόσο ότι θα καταστεί δυνατόν να υπάρξει αυτή η εύρυθμη λειτουργία και ο συντονισμός που χρειάζεται ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος χρειάζεται νέες υποδομές αλλά κυρίως χρειάζεται νέα στρατηγική και δήλωσε τη θετική τοποθέτησή του ως προς το νομοσχέδιο. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «λείπει το όραμα». Και έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια ευφάνταστη πολιτική που να συνοδεύεται από τα απαραίτητα κονδύλια και κίνητρα εμπνέοντας και τα πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις και να μην αρκεστεί το Υφυπουργείο σε ένα απλό συντονισμό.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε την αμφιβολία του για την επιτυχία του εγχειρήματος και έκανε λόγο για δημιουργία υψηλόβαθμων θέσεων που απλώς θα κοστίζουν στο δημόσιο. Διερωτήθηκε γιατί να μην γίνει απλώς μια Γενική Διεύθυνση. Ο ίδιος και ο Βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφεραν ότι αναμένουν να κατατεθεί πρόταση της Κυβέρνησης για Υφυπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Πηγή: ΚΥΠΕ