Μετά από συζήτηση και αφού το νομοθετικό σώμα υπερψήφισε 2 τροπολογίες της ΕΔΕΚ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο, το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (παρακολουθήσεις) για την πάταξη του σοβαρού εγκλήματος και της τρομοκρατίας με ψήφους 27 υπέρ, 3 εναντίον και 19 αποχές.
Υπέρ δήλωσαν ότι ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η Συμμαχία Πολιτών και η Αλληλεγγύη. Αποχή δήλωσαν ότι τήρησαν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ.
Οι τροπολογίες που κατέθεσε και ψηφίστηκαν επί του νομοσχεδίου ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, στοχεύουν στον περιορισμό της καταχρηστικής επίκλησης λόγων προς επέμβαση στο δικαίωμα επικοινωνίας και την απαγόρευση της παρακολούθησης της επικοινωνίας δικηγόρου – πελάτη και ψηφίστηκαν 32 ψήφους υπέρ, 18 εναντίον
Τροπολογίες κατατέθηκαν και από το Κίνημα Οικολόγων οι οποίες καταψηφίστηκαν.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας είπε πως πρόκειται για ριζοσπαστική αλλαγή στα μέσα δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος. Πρόσθεσε πως εφαρμόζοντας τους προβλεπόμενους μηχανισμούς ελέγχου διασφαλίζεται, ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση της εξουσίας των παρακολουθήσεων.
Διευκρινίζοντας ότι παρακολουθήσεις θα γίνονται για σοβαρά αδικήματα, όπως εμπορία ναρκωτικών, παιδική πορνογραφία, διαφθορά και για λόγους που άπτονται της ασφάλειας του κράτους, πρόσθεσε πως η άρση του απορρήτου θα γίνεται για συγκεκριμένα άτομα και μόνο, που κρίνονται ύποπτα και ότι η παρακολούθηση θα γίνεται για συγκεκριμένη περίοδο.
Ο κ. Γεωργίου είπε στη συνέχεια ότι οι αλλαγές που επέρχονται θα δώσουν τη δυνατότητα να διερευνηθούν αδικήματα τα οποία τώρα αδυνατεί να ερευνήσει η Αστυνομία. Σημείωσε πως καμία υπόθεση διαλεύκανσης στημένων αγώνων καταγράφεται επειδή η Αστυνομία δεν μπορεί να προβεί σε παρακολουθήσεις και εξέφρασε την άποψη ότι τα όπλα που έχουν οι διωκτικές αρχές είναι αδύναμα μπροστά στα μέσα που διαθέτει το οργανωμένο έγκλημα.
Είπε ακόμα πως και μετά την ψήφιση του νόμου πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι επειδή θα χρειαστεί χρόνος ώστε να παταχθεί αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα.
Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα ότι οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές επειδή συνιστούν θανάσιμο κίνδυνο για την εφαρμογή του νόμου.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, σταθήκαμε απέναντι στην ετσιθελική επιβολή του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά χωρίς δογματισμό συζητήσαμε και πετύχαμε καθοριστικές τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, που συνιστούν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες σε κατάχρηση παρακολουθήσεων. Η Ολομέλεια έχει ενώπιον της ένα πολύ διαφορετικό κείμενο και αυτό κατέστη δυνατό μέσα από το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης, συνέχισε ο κ. Δαμιανού.
Με την ψήφιση του νόμου καταρρίπτονται μύθοι που χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο για την ανεπάρκεια των διωκτικών αρχών και τη διαφθορά μεταξύ κάποιων μελών των διωκτικών αρχών, φαινόμενο που συναντάται σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Υπενθύμισε ότι και προηγουμένως δόθηκαν αρκετά νομικά όπλα στις διωκτικές αρχές, αλλά αν δεν ξέβραζαν τα πηγάδια πτώματα ακόμα ο κατά συρροή δολοφόνος θα συνέχιζε να σκοτώνει γυναίκες και παιδιά, συμπλήρωσε.
Δήλωσε ακόμα πως το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, «αλλά θα αδικούσαμε τη δουλειά που έγινε» εξήγησε δηλώνοντας ότι το ΑΚΕΛ τηρεί αποχή και υπερψηφίζει τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως με τον νέο νόμο επεκτείνεται η έκταση των παρακολουθήσεων που ήδη υπάρχει, υπό δρακόντειες ποινές για αυτούς που θα παραβαίνουν τον νόμο με κατάχρηση της εξουσίας. Σημείωσε πως η ποινή είναι 10 χρόνια φυλάκιση ή /και 100.000 ευρώ πρόστιμο για όποιο μέλος της αστυνομίας ή της ΚΥΠ παραβεί τους όρους για τις παρακολουθήσεις.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ακόμα ότι η παρακολούθηση για την πάταξη και την πρόληψη σοβαρών αδικημάτων και για την ασφάλεια της δημοκρατίας, άπτεται της ίδιας της ασφάλειας του πολίτη. Παρατήρησε ακόμα ότι στο περιβάλλον που ζούμε το οργανωμένο έγκλημα έχει φοβερά μέσα και τεχνολογία στη διάθεση του. Λέγοντας ακόμα ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να προστατευθούν τα ατομικά δικαιώματα και να διασφαλιστούν η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών. Δήλωσε ακόμα πως το ΔΗΚΟ ψηφίζει τον νόμο και τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι η επέμβαση στα ατομικά δικαιώματα πρέπει να είναι ανάλογη του σκοπού για την οποία γίνεται. Αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η ΕΔΕΚ έχει αντίθεση, αναφέροντας ότι ο νόμος εξουσιοδοτεί σε διενέργεια παρακολουθήσεων και άτομα μη μέλη της αστυνομίας. Επιτρέπει την αγορά υπηρεσιών γεγονός που ανοίγει πόρτες στις παρακολουθήσεις από ιδιώτες ανέφερε. Είπε ακόμα πως η παρακολούθηση μπορεί να γίνει και κατά αγνώστων προσώπων επειδή είναι δυνατόν να συμβάλει στην πρόληψη και πάταξη αδικημάτων. Αν έρθει αίτηση από άλλο κράτος η Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να προβεί σε παρακολούθηση, συνέχισε προσθέτοντας πως αυτό είναι επικίνδυνο όταν μέλη εθνοαπελευθερωτικών κινημάτων χαρακτηρίζονται εγκληματίες και τρομοκράτες. Δήλωσε πως αν ψηφιστούν οι τροπολογίες της, η ΕΔΕΚ έχει υποχρέωση τουλάχιστον να μην καταψηφίσει.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως δεν καλείται τυχαία το οργανωμένο έγκλημα, οργανωμένο, καθώς διαθέτει οργάνωση και αποτελεσματικότητα ισχυρότερη από αυτή των διωκτικών αρχών. Θα δώσουμε τα νομικά όπλα στην εκτελεστική εξουσία για την ασφάλεια των πολιτών, πρόσθεσε κα αφού παρατήρησε ότι έγινε σημαντική δουλειά στην Επιτροπή Νομικών και έχουν εισαχθεί ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για πρόληψη των καταχρήσεων, δήλωσε πως θα στηρίξει τον νόμο και τις τροπολογίες ΕΔΕΚ.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι για να μπορέσει να τα διαφυλαχθεί ασφάλεια των πολιτών πρέπει η πολιτεία να έχει εργαλεία. Ο κ. Γιωργάλλας παρατήρησε ότι οι ίδιοι οι πολίτες εκχωρούν μέρος της ιδιωτικότητας τους και εξήγησε πως χρησιμοποιούνται ρολόγια με εφαρμογές που καταγράφουν τη λειτουργία του οργανισμού και διοχετεύουν δεδομένα σε άγνωστους σέρβερ. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες που τέθηκαν εξασφαλίζουν ότι η νομοθεσία θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείονται οι καταχρήσεις. Δήλωσε ότι η Αλληλεγγύη ψηφίζει τον νόμο για σκοπούς ασφάλειας και ψηφίζει τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς Δικαιοσύνης (νυν και τέως) για τη συνεργασία με τη Βουλή. Πρόσθεσε πως θα στηρίξει τροπολογίες της ΕΔΕΚ και ανάλογα με την τύχη των τροπολογιών της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων το Κίνημα θα αποφασίσει πως θα τοποθετηθεί επί του νόμου.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου αφού ανέφερε ότι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να δοθούν εργαλεία στις διωκτικές αρχές, μας προβληματίζουν οι εξουσίες που εκχωρούνται. Αφού διερωτήθηκε ποιος εγγυάται ότι δεν θα γίνεται παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, είπε ότι το ΕΛΑΜ καλεί την Κυβέρνηση να κλείσει τα οδοφράγματα και να εφαρμόσει ορθή μεταναστευτική πολιτική ώστε να μην γκετοποιούνται ολόκληρες περιοχές και να αυξάνεται το έγκλημα.
Πηγή: ΚΥΠΕ