Ψηφίστηκε ο νόμος για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα (Airbnb)

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου με την οποία ρυθμίζεται η εγγραφή και λειτουργία των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσαν  ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξασφάλισε 52 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον. Η πρόταση νόμου, πριν καταστεί νόμος τροποποιήθηκε μετά από τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μυριάνθους που αυξάνει τη χρονική προθεσμία για συμμόρφωση των υφιστάμενων αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων με τις πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας από ένα έτος σε δύο έτη.

Επίσης μετά από υπερψήφιση τροπολογίας που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη διαγράφηκε από τις προϋποθέσεις ενοικίασης ή εκμίσθωσης αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος το οποίο αποτελεί μονάδα σε κοινόκτητη ιδιοκτησία ή κοινόκτητη οικοδομή η απαίτηση για εκ των προτέρων μη λήψη αρνητικής απόφασης, ανάλογα με την περίπτωση, της Διαχειριστικής Επιτροπής ή του Διαχειριστή Κοινόκτητων Οικοδομών ή της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών και/ή δικαιούχων χρηστών των άλλων μονάδων.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ένα ζήτημα που ήταν ανεξέλεγκτο ρυθμίζεται κατά τρόπο που ένα νοικοκυριό θα έχει ένα πρόσθετο νόμιμο εισόδημα. «Εδώ και δεκαετίες δεν δικαιούταν να το κάνουν με τη μέρα». Αναφερόμενος στη θέση της πλειοψηφίας να διαγράψει τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής επιτροπής για την ενοικίαση με αυτή τη μέθοδο, είπε ότι «κατανοούμε τη θέση της πλειοψηφίας», προσθέτοντας πως αν δημιουργηθούν προβλήματα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Με την τροπολογία ανέφερε, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ καταργούνται οι οικιστικές ζώνες, και θα είναι δώρο στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, που αντί να πωλούν τα διαμερίσματα θα τα ενοικιάζουν ή θα πωλούν ακριβότερα επειδή θα μπορούν οι αγοραστές να τα ενοικιάζουν.
Μακάρι οι ευαισθησίες μας να μην έχουν βάση, συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως θα δίνεται άδεια για να εγγραφεί σε μητρώο ένα διαμέρισμα ή σπίτι  ως τουριστικό κατάλυμα για να λειτουργεί νόμιμα.  Προσθέτοντας ότι δεν έχουν όλες οι πολυκατοικίες διαχειριστική επιτροπή ή διαχειριστές, και διερωτήθηκε τι θα γίνεται αν μια διαχειριστική επιτροπή υπολειτουργεί ή αν ο διαχειριστής έχει τις προσωπικές του απόψεις για κάποια θέματα και δεν συμφωνεί με τη διαχείριση του διαμερίσματος όπως αποφασίζει ο ιδιοκτήτης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως αν εκχωρηθεί  η εξουσία στη διαχειριστική επιτροπή, θα δημιουργούν στρεβλώσεις και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Κάποιος που θέλει να ενοικιάζει τα δικά του, δεν θα συναινεί να πάρει άδεια ο ανταγωνιστής, παρατήρησε προσθέτοντας ότι το νομοθέτημα είναι σωστή πρωτοβουλία που θα εισαγάγει κάποιο έλεγχο στον τομέα.

Ο κ. Μυριάνθους επανέλαβε ότι περίπου 20.000 τουριστικά καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου και που με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούσαν να λειτουργούν θα εγγραφούν και θα λειτουργούν νόμιμα. Το  πρόβλημα με τα μη αδειοδοτημένα υποστατικά είναι στην περιφέρεια και στον αγροτουρισμό ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως η κυβέρνηση έπρεπε να είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για ρύθμιση του θέματος. Το κράτος χάνει εισοδήματα και οι ξενοδόχοι δέχονται ανταγωνισμό με τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα ανέφερε. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως αν δοθεί εξουσία στις διαχειριστικές επιτροπές θα δημιουργήσουμε τη νέα τάξη εισοδημάτων από τη διαχείριση με τους διαχειριστές που θα παίρνουν τα φακελάκια.

Αναφερόμενος στην κατάργηση της διάταξης για τις διαχειριστικές επιτροπές, ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος παρατήρησε πως είναι αντισυνταγματικό να απαγορεύεις σε κάποιον να διαχειρίζεται την περιουσία του όπως θέλει. Δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο να έχει εξουσία η διαχείριση, είπε και διερωτήθηκε αν θα ρωτώ τη γειτονιά για να ενοικιάσω το σπίτι μου.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως τα κράτη κάνουν συμφωνίες με την Airbnb και έτσι διαχειρίζονται την κατάσταση. Με τον νόμο δυσκολεύουμε τον κόσμο, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να εξαρτάται από τις διαχειριστικές επιτροπές κι ότι η κυβερνητική πολιτική εγκατέστησε εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς να ρωτήσει τους γείτονες. Μεταφέρονται παράτυποι μετανάστες σε κοινότητες χωρίς να ερωτηθούν οι κάτοικοι, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητοι Άννα Θεολόγου  παρατήρησε ότι οι χρηματικές ποινές  είναι πολύ μικρές σε σχέση με τα έσοδα και δεν είναι αποτρεπτικές για τα καταλύματα που δεν θα εξασφαλίσουν άδεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,