Πρώτη ήττα νέας κυβέρνησης Ισραήλ στη Βουλή για αμφιλεγόμενο νόμο για ισραηλινή υπηκοότητα

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ αντιμετώπισε σήμερα την πρώτη μεγάλη ήττα της στο κοινοβούλιο, αποτυγχάνοντας να ανανεώσει αμφιλεγόμενο νόμο που εμποδίζει τους Παλαιστίνιους, που ζουν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και παντρεύονται Ισραηλινούς πολίτες, να λαμβάνουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική πολιτική δοκιμασία για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος για σχεδόν έναν μήνα ηγείται ενός ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν κόμματα της αριστεράς, του κέντρου και ένα αραβικό, μαζί με το δικό του υπερεθνικιστικό κόμμα.

Ο Μπένετ δεν κατάφερε κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη νωρίς σήμερα το πρωί να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να παραταθεί ο λεγόμενος Νόμος περί Ιθαγένειας και Εισόδου στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τον ευάλωτο χαρακτήρα της κυβέρνησής του. Υπήρξε ισοπαλία 59-59 ψήφων.

Ο νόμος αυτός εμποδίζει τους Παλαιστίνιους, που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας και παντρεύονται Ισραηλινούς πολίτες, να λαμβάνουν αυτομάτως την ισραηλινή υπηκοότητα και καθεστώς μόνιμου κατοίκου, αν και γίνονται εξαιρέσεις κατά περίπτωση.

Το Ισραήλ είχε θεσπίσει πρώτη φορά τον νόμο αυτόν το 2003 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης εξέγερσης των Παλαιστινίων, με το επιχείρημα ότι Παλαιστίνιοι που παντρεύονταν Ισραηλινούς πολίτες χρησιμοποιούσαν το νομικό καθεστώς τους για να βοηθήσουν στη διεξαγωγή επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Αυτός είχε τεθεί σε ισχύ για ένα έτος και παρατεινόταν σε ετήσια βάση και από την κυβέρνηση του πρώην Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται τώρα της αντιπολίτευσης. Ο Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του Μπένετ απειλή στην ασφάλεια του Ισραήλ, αρνήθηκε να του προσφέρει σανίδα σωτηρίας και ψήφισε κατά.

Ο Μπένετ συμφώνησε τον περασμένο μήνα με τον κεντρώο Γιαίρ Λαπίντ να μοιραστούν την πρωθυπουργία ώστε να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού που θα έθετε εκτός πρωθυπουργικού θώκου τον Νετανιάχου. Ο συνασπισμός αυτός διαθέτει 62 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου. Βάσει της συμφωνίας που σύναψαν, ο Λαπίντ, ο οποίος είναι τώρα Υπουργός Εξωτερικών, θα αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από δύο χρόνια. Λίγα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού δεν ψήφισαν υπέρ της παράτασης του νόμου, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους του κόμματος του Μπένετ.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,