Πρώτη φορά προσφυγή ειδικά για την Αμμόχωστο, είπε στο ΚΥΠΕ ο Χρ. Κληρίδης για 5η Διακρατική

Πολυετής θα είναι η διαδικασία με την κατάθεση της 5ης Διακρατικής Προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά των τουρκικών σχεδιασμών για το Βαρώσι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ειδικά για αυτό το θέμα της Αμμοχώστου γίνεται προσφυγή στο ΕΔΑΔ.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι εάν πετύχουμε σε αυτήν την προσφυγή – παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν –  τότε θα είναι ακόμα ένα χαρτί στην διπλωματία και στην άσκηση πίεσης σε βάρος της Τουρκίας.  «Δυστυχώς αυτού του είδους οι υποθέσεις ενέχουν και κάποιο στοιχείο πολιτικοποίησής τους, ακόμα και στο επίπεδο των δικαστηρίων, και συνεπώς το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο», είπε.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μια προσφυγή η οποία υποβάλλεται δυνάμει των προνοιών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταχωρείται το ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο και αφορά συγκεκριμένα Άρθρα της Σύμβασης στα οποία θα στηριχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να καταδείξει ότι η Τουρκία παραβιάζει συγκεκριμένες πρόνοιες της Συνθήκης αυτής, μεταξύ άλλων και το πρώτο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που αφορά στο δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Είπε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας – η οποία στις 20 του Ιούλη ανήγγειλε ότι πάνω σε πιλοτική βάση καταργεί το στρατιωτικό καθεστώς σε 3,5% περίπου  της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και καλεί τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και να προσφύγουν για επίλυση του περιουσιακού θέματος στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας-  κατά την άποψη της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν πρόνοιες της  Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για αυτό θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

«Είναι η πρώτη φορά που ειδικά για το θέμα της Αμμοχώστου γίνεται προσφυγή για αυτού του είδους τα θέματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», είπε ο κ. Κληρίδης.

Υπενθύμισε ότι προηγήθηκαν τέσσερις διακρατικές πρόσφυγες και ότι για την τέταρτη εκδόθηκε απόφαση τον Μάιο του 2001 όταν Γενικός Εισαγγελέας ήταν ο αείμνηστος Αλέκος Μαρκίδης.  «Η προσφυγή αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της υπήρξε επιτυχής και καταδικάστηκε η Τουρκία για συνεχιζόμενες παραβιάσεις μεταξύ άλλων και για το περιουσιακό, τα θέματα των εγκλωβισμένων, των αγνοουμένων κτλ και εκκρεμεί συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση αυτή. Ακολούθησε καταδικαστική υπό μορφήν αποζημιώσεων σε βάρος της Τουρκίας απόφαση της τάξης των 100 εκατ ευρώ με την οποία απόφαση η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί», υπενθύμισε.

Υπήρξαν, είπε ο κ. Κληρίδης, και πάρα πολλές άλλες ατομικές πρόσφυγες από άτομα τα οποία παραπονέθηκαν για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του ατομικού δικαιώματος της περιουσίας αρχής γενομένης από τη γνωστή απόφαση Τιτίνας Λοϊζίδου,  και άλλες όπου οι αιτητές δικαιώθηκαν αλλά αυτές οι απευθείας στο Δικαστήριο ατομικές προσφυγές σταμάτησαν  μετά την υπόθεση Δημόπουλος εναντίον Τουρκίας όταν το ΕΔΑΔ έβαλε φρένο στις ατομικές προσφυγές, παραπέμποντας τους αιτητές στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Εξήγησε ωστόσο ότι δεν υπάρχει κώλυμα για να προχωρήσει η διακρατική προσφυγή Κύπρος εναντίον Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο κ. Κληρίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι πολυετής και θα πάει σε βάθος χρόνου προσθέτοντας ότι «και βεβαίως το αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει».

«Πάντοτε σε αυτού του είδους τις υποθέσεις υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα», ανέφερε. Οι δυσκολίες, πρόσθεσε, «που θα αντιμετωπίσουμε είναι πρώτον όσον αφορά τις περιουσίες αυτές ενδεχομένως η Τουρκία να εγείρει θέμα ότι είναι περιουσίες που ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ και συνεπώς δεν τίθεται θέμα παραβίασης και θα θέσει θέμα ότι καμία παραβίαση δεν υφίσταται με δεδομένο ότι υπάρχει η ψευδοεπιτροπή στην οποία μπορεί να προσφύγουν οι επηρεαζόμενοι είτε για να πάρουν την περιουσία τους είτε για αποζημίωση, είτε για ανταλλαγή κτλ, σύμφωνα με τις πρόνοιες του εσωτερικού μέσου που αναγνώρισε το Δικαστήριο στην υπόθεση Δημόπουλος».

Δυστυχώς, συνέχισε, αυτού του είδους οι υποθέσεις ενέχουν και κάποιο στοιχείο πολιτικοποίησής τους ακόμα και στο επίπεδο των δικαστηρίων και συνεπώς το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο, «διότι έχω την αίσθηση αν κρίνω από την υπόθεση Δημόπουλος ότι μπορεί να μην αποφασιστεί στη βάση αποκλειστικά νομικών επιχειρημάτων».

Πρόσθεσε ότι η προσφυγή θα καταχωρηθεί με την συμβουλή και καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα και ξένων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έχουν ήδη γνωματεύσει σχετικά για το θέμα.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι εισηγήθηκε όπως εμπλουτιστεί η ομάδα με έμπειρους Κύπριους δικηγόρους μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι έχουν γνώση του αντικειμένου αλλά και πρώην δικαστές που θα μπορούσαν να συνδράμουν έχοντας την πείρα και τη γνώση του ΕΔΑΔ.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,