Προβληματικό το νομοσχέδιο της Αστυνομίας για τα Ζώα, λέει η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας Ζώων

Προβληματικό είναι το νομοσχέδιο το οποίο προνοεί τη δημιουργία Αστυνομίας για τα Ζώα, σύμφωνα με την Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας Ζώων, η οποία και σημειώνει ότι δεν αναφέρεται σε ποινές ή μέτρα που βοηθούν στην προστασία των ζώων και στην ετοιμασία του δεν λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις της.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρεται στην συνεδρία την προηγούμενη Τετάρτη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα και στο ιστορικό ετοιμασίας του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι επιλέχθηκαν μερικές πρόνοιες από το νόμο 46(1)94 για την προστασία και την ευημερία των ζώων που έτσι και αλλιώς με βάση τον ίδιο νόμο είναι υποχρεωμένη η αστυνομία να τις επιλαμβάνεται όταν της ζητηθεί «και ετοίμασαν ένα τρισέλιδο  ακρωτηριασμένο και προβληματικό νομοσχέδιο».

«Δεν θα επιλαμβάνεται δυστυχώς της κάθε καταγγελίας σε βάρος των ζώων με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ της Αστυνομίας για τα Ζώα, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Φορέα για την προστασία και την Ευημερία των ζώων», αναφέρεται, προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο αναφέρεται σε “διερεύνηση υποθέσεων”. Δεν αναφέρεται σε ποινές ή μέτρα που να βοηθούν στην προστασία των ζώων». Δυστυχώς, σημειώνεται, «καμία από τις εισηγήσεις μας δεν λήφθηκε υπόψη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για να είναι αποτελεσματική η Αστυνομία για τα Ζώα, θα πρέπει «να επιλαμβάνεται της κάθε πρόνοιας του νόμου 46(1)94 για την προστασία και την ευημερία των ζώων και του νόμου Περί Σκύλων». Για την κάθε παραβίαση, προστίθεται, «θα πρέπει να επιδίδεται εξώδικο πρόστιμο όπως προνοεί ο νόμος Περί Εξώδικης Ρύθμισης αδικημάτων σε βάρος των ζώων του 2002 που δυστυχώς έχει αγνοηθεί». Πρέπει, αναφέρεται, «να ισχύσουν οι ίδιες διαδικασίες που ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων ή αυτόφωρων εγκλημάτων».

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,