Πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για ηλεκτρονική πειρατεία

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, ιδιοκτήτη γνωστών ιστοσελίδων για παράνομη διάθεση κινηματογραφικών έργων, μουσικής, βιβλίων, προγραμμάτων Η/Υ και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ κατά του ιδιοκτήτη, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή, ασκήθηκαν τέσσερις ποινικές διώξεις μεταξύ του 2009 και του 2012.

Ο ίδιος παρά τις συλλήψεις που είχαν γίνει εις βάρος, για τις υποθέσεις ηλεκτρονικής πειρατείας, του συνέχιζε την παράνομη δράση του, αλλάζοντας κάθε φορά που συλλαμβανόταν, το domain-name του παράνομου ιστοτόπου που διατηρούσε.

Μάλιστα είχε προηγηθεί και τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης (β’ βαθμού) κατά του ιδίου κατηγορουμένου, για ανάλογη περίπτωση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΟΕ, η απόφαση αυτή είναι σημαντική διότι αναφέρεται σε ιστότοπο (forum) που για την άνευ αδείας παρουσίαση και διαμοιρασμό των πνευματικών έργων (ταινιών, προγραμμάτων Η/Υ και μουσικής), χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων και υπερσυνδέσμους (LINKS) που παρέπεμπαν σε φιλοξενητές περιεχομένου.

Πηγή: dikastiko.gr

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,