Ιδρύθηκε ο θεσμός της Παράλληλης Βουλής

Στόχος του νέου θεσμού είναι η συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατία και στη λήψη αποφάσεων, ο πλουραλισμός και η διαφάνεια.

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι πρώτες δύο Ιδρυτικές Σύνοδοι των Βουλών της Παράλληλης Βουλής, η πρώτη για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και η δεύτερη  για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία.

Στις Συνόδους, συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων και διάφορες προσωπικότητες. Κατά τη διάρκεια των δύο συνόδων, εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας τους και εκλέχθηκαν οι Προέδροι και Αναπληρωτές Προέδροι των δύο Παράλληλων Βουλών, καθώς και οι Γραμματείς και Κοσμήτορες. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη δημιουργία του θεσμού της Παράλληλης Βουλής με στόχο την ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης με την κοινωνία και τους πολίτες, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η πολιτότητα, η συμμετοχική δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η διαφάνεια.  Πρόσθεσε ότι το νομοθετικό σώμα, στο πλαίσιο της λειτουργίας των Παράλληλων Βουλών, θα έχει τη δυνατότητα να αφουγκράζεται τις ανησυχίες, τα προβλήματα των πολιτών και να συμβάλλει στην επίλυσή τους. 

Ανέφερε επίσης, ότι η λειτουργία των έξι Παράλληλων Βουλών που έχουν προγραμματιστεί και η συμμετοχή σε αυτές, δίνει τη δυνατότητα στις παραγωγικές δυνάμεις και τον επιχειρηματικό κόσμο να προσφέρουν την εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία τους αλλά και τη συσσωρευμένη εμπειρία τους, με σκοπό την πρόοδο και την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό.

Τελος, διαβεβαίωσε ότι τα πορίσματα όλων των Παράλληλων Βουλών θα εξετάζονται από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές με τη βοήθεια των Υπηρεσιών της Βουλής, με στόχο την προώθησή τους μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά και την κοινοποίησή τους στην εκτελεστική εξουσία και άλλους φορείς.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,