Εξετάζεται πρόταση νόμου για νέα παράταση στο σχέδιο ληξιπρόθεσμων οφειλών

Νέα παράταση για την καταβολή ληξιπρόθεσμων φορολογικών  οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κατόπιν σχετικής πρότασης νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους. Όπως ο ίδιος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, η πρόταση διαλαμβάνει την παράταση από τις 30 Ιουνίου μέχρι το τέλος του έτους για υποβολή αίτησης ένταξης στο σχέδιο, καθώς και να μην μετρήσει η περίοδος τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, να μην μετρήσουν στις πέντε δόσεις που προνοεί το σχέδιο, έτσι ώστε η ρύθμιση να λάβει υπόψη την περίοδο αναστολής εργασιών που είχε επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.  Αιτιολογώντας την πρόταση, ο κ. Μυριάνθους είπε ότι η νέα παράταση θα δώσει χρόνο σε φορολογούμενους που δεν μπορούσαν να ενταχθούν, αφού τα γραφεία αφού τελούσαν υπό πλήρη αναστολή εργασιών. Θα πρέπει να ληφθούν βεβαιώσεις από λογιστικά γραφεία και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνει αυτό, είπε.

Υπενθυμίζεται πως βάσει και της τελευταίας τροποποίησης του σχεδίου, η ρύθμιση ακυρώνεται αυτοδίκαια όταν ένας φορολογούμενος καθυστερεί σωρευτικά περισσότερο από πέντε δόσεις.

Διαβάστε επίσης:Επ. Οικονομικών: Φορολογικές εκκρεμότητες συνολικού ύψους €1,5 δισεκατομμυρίων

Το Τμήμα Φορολογίας δεν διαφώνησε με την πρόταση υπό τον όρο ότι η λήξη της περιόδου να μην συμπέσει  με την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Εκπρόσωπος του Τμήματος διευκρίνισε ότι το επιλέξιμοι για το σχέδιο είναι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές τους δηλώσεις και ότι το σχέδιο αφορά οφειλές μέχρι το τέλος του 2015.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του κόμματος Ονούφριος Κουλλά είπε ότι το κόμμα συμφωνεί νοουμένου ότι δεν διαφοροποιούνται τα φορολογικά έτη που καλύπτει το σχέδιο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, ζήτησε όπως διατυπωθεί το κείμενο, προκειμένου να υπάρξει προγραμματισμός για παραπομπή της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να τοποθετηθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: