Προσπάθεια Νομικής Υπηρεσίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του INTOSAI βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Έκπληξη εκφράζει  η Ελεγκτική Υπηρεσία για σημερινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας στην οποία καταλογίζει “προσπάθεια αμφισβήτησης της εγκυρότητας του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), ακόμη και ως προς την ερμηνεία των δικών του αρχών και προτύπων”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥ, η Νομική Υπηρεσία στην απάντησή της προς τον INTOSAI “είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι τα γεγονότα διαφοροποιούνται λόγω του Προτύπου του INTOSAI GUID – 5270 (Guideline for the Audit of Corruption Prevention Guide) και όπως ήταν αναμενόμενο, ο INTOSAI απέρριψε το επιχείρημα αυτό, αφού το πρότυπο τούτο πρόδηλα δεν έχει εφαρμογή, ούτε και ερμηνεύεται με τον τρόπο που ισχυρίζεται η Νομική Υπηρεσία”.

Η ΕΥ αναφέρει πως η ανακοίνωση του INTOSAI μιλά αφ’ εαυτής και προσθέτει πως ο διεθνής αυτός οργανισμός συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που προκύπτουν, “λόγω των περιορισμών που τέθηκαν σχετικά με το δικαίωμά της στην πρόσβαση πληροφοριών, άμεσα, και χωρίς περιορισμό, σε όλα τα απαραίτητα έγγραφά και πληροφορίες, για την ορθή εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων της”.

Η ΕΥ προσθέτει ότι ο INTOSAI “αναδεικνύει την παραβίαση τριών από τους οκτώ πυλώνες ανεξαρτησίας της Διακήρυξης του Μεξικού, την οποία με τη ψήφο της παρούσας Κυβέρνησης υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2014, ενώ προηγουμένως είχε υιοθετηθεί και το 2011”.

Επιμένει ακόμη ότι ο INTOSAI “δικαίωσε πλήρως τις θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αυτό είναι πασιφανές”.

“Καλούμε εκ νέου την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να επιτρέψει πλέον την απρόσκοπτη διεξαγωγή ελέγχου στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι τούτο σέβεται και τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, έστω κι αν διαφωνούμε με αυτές, αφού η Έκθεση μας εκ των πραγμάτων θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής (7 Ιουνίου 2021)”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,