Προσφυγή στο ΔΕΕ κατά της Κομισιόν από Ευρωβουλή για το ζήτημα της Πολωνίας

Να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μη ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας στο θέμα της Πολωνίας ζήτησε σήμερα από τις νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος του σώματος Ντάβιντ Σασόλι.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, η επιστολή του κ. Σασόλι έρχεται σε συνέχεια της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου (JURI) που συνέστησε την προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ συνέστησε και η πλειοψηφία των αρχηγών των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Σασόλι καθιστά σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποσύρει αυτήν τη νομική διαδικασία εάν η Επιτροπή λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως επισημαίνεται και στην επιστολή Σασόλι, ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα που προβλέπει την αναστολή των κοινοτικών κονδυλίων προς μία χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου, εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2020.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Πέρσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για έναν μηχανισμό που να διασφαλίζει αυτή την αρχή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται απρόθυμη να τον ενεργοποιήσει», δήλωσε ο κ. Σασόλι μετά τη συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο.

«Η ΕΕ είναι μια κοινότητα βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Εάν αυτά απειλούνται σε ένα κράτος μέλος, η ΕΕ πρέπει να δράσει για την προστασία τους. Επομένως, ζήτησα από τις νομικές μας υπηρεσίες να ετοιμάσουν μήνυση κατά της Επιτροπής για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες της ΕΕ εφαρμόζονται σωστά» πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,