Ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση των νομοσχέδιων για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η κατ’ άρθρο συζήτηση των τριών νομοσχεδίων, που αφορούν στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκαν και τα ανοικτά επίμαχα ζητήματα, με κάποια εξ αυτών να καταλήγουν σε συγκλίσεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση του τρίτου νομοσχεδίου που αφορά στα Επαρχιακά Συμπλέγματα, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή.

Στο μεταξύ, εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά επίμαχα ζητήματα, για τα οποία απαιτείται να βρεθούν οι αναγκαίες συναινέσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια πριν την 30η Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρία της, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρο συζήτηση των νομοσχεδίων περί Δήμων και περί Κοινοτήτων.

Στόχος των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής είναι μετά και από την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρο συζήτησης του τρίτου νομοσχεδίου να επικεντρωθούν στα επίμαχα ζητήματα, που παραμένουν ανοικτά και να εξεύρουν τις αναγκαίες συναινέσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και να οδηγηθούν τα νομοσχέδια  στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στην Επιτροπή Εσωτερικών αφορούν, μεταξύ άλλων, σε ορισμένες αρμοδιότητες, που αποτυπώνονται στα υπομνήματα τόσο της Ένωσης Δήμων, όσο και της Ένωσης Κοινοτήτων, στη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, στις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις, καθώς και στον αριθμό των Δήμων.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως θεωρεί ότι με τον τρόπο που η Βουλή και η Επιτροπή Εσωτερικών μεθοδικά διαχειρίζεται το θέμα της συζήτησης «δημιουργεί τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα είμαστε εντός τέτοιου χρονικού περιθωρίου, που δεν θα δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα».

«Είναι ξεκάθαρο», ανέφερε, ότι «εκείνα τα οποία μας χωρίζουν είναι σχεδόν ελάχιστα».

Ανέφερε ότι ήδη έχει προκαθοριστεί συνεδρία για την ερχόμενη Τρίτη μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, για να διασαφηνίσουμε συγκεκριμένα θέματα, που δεν είναι σημεία διαφωνίας, αλλά όπως είπε «είναι σημεία βελτίωσης του νομοσχεδίου».

Σημείωσε ότι με αυτή την κατάληξη «θα προωθήσουμε στη Βουλή την τελική μας θέση, ώστε πριν από την επόμενη συνεδρία, που ορίστηκε στις 4 Νοεμβρίου, να υπάρχει ξεκάθαρη η δυνατότητα στα κοινοβουλευτικά κόμματα να τοποθετηθούν και βεβαίως να καταθέσουν ενδεχομένως τις όποιες τροπολογίες τους».

Για τη συζήτηση του Περί Δήμων Νόμου, ανέφερε πως είναι το νομοσχέδιο με τις περισσότερες διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ωστόσο, εξέφρασε ικανοποίηση, αφού έχουν καταγραφεί οι διαφορετικές προσεγγίσεις, και υπάρχει μια εποικοδομητική στάση μεταξύ όλων των εκπροσώπων των κομμάτων και της κυβέρνησης ότι θα καταλήξουν στο επιθυμητό, που είναι η προώθηση στην Ολομέλεια και των τριών νομοσχεδίων, τα οποία «θα κάνουν πράξη αυτή τη τεράστια και υπέρ του πολίτη μεταρρύθμιση».     

Σε σχέση με τις συνενώσεις Δήμων και τις διαφωνίες που καταγράφονται, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως τα «πράγματα βαίνουν καλώς», συμπληρώνοντας ότι με τον τρόπο και τη μεθοδικότητα, την οποία συζητούμε τα θέματα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να καταλήξουν.   

Είπε εκ νέου ότι «για την κυβέρνηση οι συνενώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», ωστόσο, σημείωσε πως «είναι επάναγκες να υπάρξουν συνενώσεις, για να είναι το όχημα μετάβασης στη νέα τάξη πραγμάτων, που είναι μια βιώσιμη Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Και για να γίνει αυτό κατορθωτό, ναι, πρέπει να υπάρχουν συνενώσεις και σε επίπεδο Δήμων και σε επίπεδο Κοινοτήτων και ανάμεικτα», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, είπε πως είναι «δεδομένη η θέση ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα, δεδομένη και η θέση ότι το βάρος από την αναβολή μιας εκλογικής διαδικασίας δεν επιτρέπει σε καμιά πολιτική δύναμη ούτε και στην κυβέρνηση περαιτέρω καθυστέρησης στη συζήτηση των νομοσχεδίων».  

Εξέφρασε εκ νέου την ικανοποίησή του, αφού όπως σημείωσε «μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας καλύψαμε και σήμερα αρκετό έδαφος προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συζήτησης των νομοσχεδίων».

Για το νομοσχέδιο που αφορά τους Επαρχιακούς Οργανισμούς, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί επί της ουσίας, για να προσθέσει πω έχει προτείνει και έχει γίνει αποδεκτό από τα μέλη της Επιτροπής όπως στις 4 Νοεμβρίου τεθεί το νομοσχέδιο για τοποθέτηση και για τροπολογίες των κομμάτων.

Επομένως, συμπλήρωσε, «μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχει και με βάση τον κανονισμό ολοκληρωθεί η διαδικασία, για να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για να πάει στην Ολομέλεια μαζί και με τα υπόλοιπα».

Επιπλέον, είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία ξεκίνησαν να συζητούν και την ουσία του νομοσχεδίου για τον Περί Δήμων Νόμο.

Όπως είπε έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος, για να σημειώσει πως «δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν ανοικτά επίμαχα ζητήματα, όπως είναι τα θέματα του αριθμού των Δήμων των συνενώσεων».

Ωστόσο, σημείωσε ότι συζήτησαν και κατάληξαν σε συγκλίσεις για άλλα ανοικτά επίμαχα ζητήματα, «τα οποία φάνταζαν μέχρι πρότινος πολύ δύσκολα, για να γεφυρωθεί το χάσμα τους».   

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, αναφέρθηκε σε μια «πραγματικά πολύ εποικοδομητική συνάντηση», αφού όπως σημείωσε βρήκαν λύσεις.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι με «αυτό τον τόπο δουλειάς σύντομα θα καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η συνολική μεταρρύθμιση».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα χρέη των Δήμων, ο κ. Βύρας απάντησε πως «τα χρέη θα πληρωθούν, όπως θα πληρώνονταν είτε γινόταν η μεταρρύθμιση είτε όχι».

«Σήμερα οι Δήμοι έχουν χρέη και είτε με μεταρρύθμιση, είτε όχι πάλι θα πληρώνουν χρέη. Η πλειοψηφία των Δήμων εξυπηρετεί σήμερα τις υποχρεώσεις της. Και με τους νέους σχηματισμούς θα πληρώνονται», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, είπε πως για το κόμμα του «η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι και αδήριτη και κοινωνική και εθνική ανάγκη», σημειώνοντας πως «μέσα από αυτή την ωφέλιμη συζήτηση, που θα αποτελέσει την προμετωπίδα για ένα ωφέλιμο συμβιβασμό, πιστεύουμε ακράδαντα ότι στον χρονικό ορίζοντα της 30ης Νοεμβρίου είναι εφικτό να μπορέσουμε να ψηφίσουμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Έχοντας, πρόσθεσε, «κατά νου το κλίμα που επικρατεί και τη θέληση όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων είμαστε πεπεισμένοι ότι η μεταρρύθμιση θα έχει αίσιο τέλος γιατί πρώτα και πάνω από όλα εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών».  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με γρήγορους ρυθμούς, με συνεννόηση, με συνεργασία και υπευθυνότητα οδηγούνται τα πράγματα προς μία θετική και αίσια κατάληξη».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το ΔΗΚΟ θα λειτουργήσει πάνω σε αυτό το θετικό πνεύμα για να υλοποιηθεί επιτέλους αυτή μεταρρύθμιση.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως το κόμμα του κατέθεσε τις δικές του προτάσεις και αναμένει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, έτσι ώστε να δουν που συγκλίνουν  και που αποκλίνουν.

Εξέφρασε την αισιοδοξία, αλλά και την ετοιμότητα να βοηθήσουν όσο μπορούν, ώστε να γίνει πράξη αυτή η μεταρρύθμιση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,