Προσφυγή τριών αεροπορικών αερογραμμών κατά της Βρετανίας για την επιβολή καραντίνας 14 ημερών στις διεθνείς αφίξεις

Οι Βρετανικές Αερογραμμές (BA), η EasyJet και η Ryanair αποφάσισαν να υποβάλουν νομική προσφυγή κατά του μέτρου της βρετανικής κυβέρνησης για επιβολή καραντίνας 14 ημερών στις διεθνείς αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω πανδημίας, μέτρο που ισχύει από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δήλωση της IAG, μητρικής εταιρείας της BA, οι τρεις αεροπορικές εταιρίες θα ζητήσουν διενέργεια δικαστικής εξέτασης του μέτρου το συντομότερο δυνατό. Οι τρεις εταιρείες είχαν προειδοποιήσει προ ημερών για την κίνησή τους την κυβέρνηση με επιστολή, στην οποία αμφισβητούσαν την επιστημονική βάση της καραντίνας σε αυτό το σημείο της πορείας της πανδημίας και τόνιζαν ότι τίθενται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι αεροπορικές χαρακτηρίζουν το μέτρο λανθασμένο και σημειώνουν ότι παρά τις κατ’ ιδίαν διαβεβαιώσεις ή ανώνυμες δηλώσεις, δεν έχουν δει καμία απόδειξη για το πότε θα εφαρμοστούν οι προτεινόμενες «αερογέφυρες» για εξαιρέσεις στις αφίξεις από χώρες με λίγα κρούσματα του κορωνοϊού. Σημειώνουν ότι η καραντίνα είναι πιο αυστηρή από όσα ισχύουν για τους επιβεβαιωμένους φορείς του ιού επί βρετανικού εδάφους, ότι δεν έχει υπάρξει επιστημονική σύσταση υπέρ του μέτρου και ότι απαγορεύει τα ταξίδια σε χώρες με καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

Καλούν την κυβέρνηση να υιοθετήσει ξανά την πολιτική που είχε θεσπιστεί στις 10 Μαρτίου για εντολή απομόνωσης μόνο των επιβατών που αφικνούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες «υψηλού ρίσκου» λόγω ευρείας διασποράς του κορωνοϊού. Κοινή ανακοίνωση των τριών εταιρειών χαρακτηρίζει μια τέτοια λύση ως την πιο «πρακτική και αποτελεσματική», επιτρέποντας παράλληλα στους κρατικούς αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν άλλες προκλήσεις της πανδημίας, ώστε να έρθει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη που σταδιακά ξανανοίγει τα σύνορά της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , ,