Προς χρονική επέκταση της δυνατότητας του ΥΠΟΙΚ να διορίζει Έφορο και Βοηθούς Εφόρους Φορολογίας

Στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή οδηγείται νομοσχέδιο που παρέχει στον Υπουργό Οικονομικών αυξημένη δυνατότητα να διορίζει τον Έφορο Φορολογίας και τους Βοηθούς Εφόρου για περίοδο από τρεις μήνες σε έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη έξι μήνες.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε, προκειμένου να μην παραμείνει ακέφαλο το Τμήμα Φορολογίας, καθώς το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε τους διορισμούς του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων κρίνοντας ως αντισυνταγματική τη νομοθεσία επί της οποίας εκδόθηκε η απόφαση διορισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο, κρίνοντας ότι οι διορισμοί έπρεπε να γίνουν από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ήδη η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την περίπτωση του Εφόρου, ενώ αναμένεται να εκδοθούν εφέσεις και για τους Βοηθούς Εφόρους.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της επιτροπής, Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «επειδή ενδεχομένως να καθυστερήσει (η απόφαση του Ανωτάτου) θα μείνουμε με ένα κενό, σε βαθμό που θα δημιουργηθούν προβλήματα σε θέματα που χειρίζεται ο Έφορος και οι Βοηθοί Έφοροι, υπάρχει εισήγηση να δικαιούται ο ΥΠΟΙΚ να διορίσει κάποιον που να εκτελεί αυτά τα καθήκοντα για έξι συν έξι μήνες, ώστε να μην δημιουργείται κενό στα θέματα φορολογίας».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά ανέφερε στις δικές του δηλώσεις εξήγησε ότι το νομοσχέδιο «δίνει μια προσωρινή λύση μέχρις ότου εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Ο ίδιος επεσήμανε η Νομική Υπηρεσία ζήτησε από το Ανώτατο την ταχύτατη εξέταση της υπόθεσης, έτσι ώστε αυτή να υπάρχει έτσι ώστε να καθοριστεί ο πάρα πέρα σχεδιασμός της κυβέρνησης. «Αλλά λέω ότι θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για το αρνητικό σενάριο ότι ήταν αντισυνταγματικός ο νόμος, όχι ο διορισμός, και θα πρέπει να έχουμε διάφορα σενάρια ενώπιον μας το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.

Διαφωνία με το νομοσχέδιο εξέφρασε η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς, όπως είπε, η εκτελεστική εξουσία δεν ενδιαφέρθηκε για το ότι η Νομική Υπηρεσία είχε μείνει ακέφαλη έστω και για μερικές μέρες.

«Για ακόμη μια φορά ως Βουλή των Αντιπροσώπων είμαστε μπροστά σε μια αμφισβήτηση και παρακάμπτουμε μία ανεξάρτητη εξουσία, τη Δικαστική Εξουσία, που κήρυξε αυτό το διορισμό αντισυνταγματικό και παράνομο», είπε.

Στη συνεδρία εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισε ότι για να αλλάξει η νομοθεσία που καταρτίστηκε το 2014 θα χρειαστεί «τουλάχιστον ένας χρόνος», αφού θα χρειαστεί τροποποίηση του περί φορολογίας νόμου, να γίνουν νέα σχέδια υπηρεσίας και ακολούθως να προκηρυχθεί η θέση, μετά προκήρυξη της θέσης να γίνουν οι συνεντεύξεις και τα λοιπά.

«Ο νόμος που φέρνουμε το νομοσχέδιο τώρα είναι ότι δεν μπορεί να μείνει ακέφαλο το τμήμα», εξήγησε.

Εξήγησε επίσης ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα αναφορικά με τη νομιμότητα αποφάσεων του Εφόρου πριν την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, καθώς υπάρχει απόφαση που αφορά την ασφάλεια του δικαίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,