Την ελπίδα το ενοποιημένο νομοσχέδιο για τη δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου να ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών εξέφρασε η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου.
Μετά τη συμμετοχή της στη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα ασχολείται με σοβαρές εμπορικές διαφορές που έχει ανάγκη η οικονομία και που να συνάδει με την επιθυμία της Κύπρου να είναι οικονομικό κέντρο. Αναφορικά με το ναυτοδικείο είπε ότι είναι απαραίτητο αφού η κυπριακή ναυτιλία είναι τρίτη στο κόσμο και θα πρέπει να λειτουργήσει για να απονέμει δικαιοσύνη σε ναυτιλιακές διαφορές. Για το εμπορικό δικαστήριο ανέφερε υπήρξε συναντίληψη, ενώ για το ναυτοδικείο εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο στην επόμενη συνεδρία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής της ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο χάρη στην άμεση παρέμβαση της Υπουργού που ενσωμάτωσε τα θέλω της Επιτροπής στο αναθεωρημένο κείμενο, ενώ είχε και διαβούλευση με τον δικηγορικό σύλλογο και άλλους φορείς. Σημείωσε επίσης ότι η δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για σε ένα σύγχρονο κράτος.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης και ελκυστικό περιβάλλοντα για τις επενδύσεις και το επιχειρείν. Πρόσθεσε ότι στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο έχουν υιοθετηθεί οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικίου είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου. Εξέφρασε τη θέση ότι το εμπορικό δικαστήριο θα πρέπει να προσφέρει τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν άλλες δικαιοδοσίες ώστε η Κύπρος να προσφέρει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως το χαμηλότερο κόστος. Πρέπει το δικαστήριο αυτό, είπε επίσης, να δίνει τη δυνατότητα και το δικαίωμα της χρήσης της αγγλικής γλώσσας, ώστε να δίνεται πλεονέκτημα στους διάδικους που η Κύπρος επιχειρεί να προσελκύσει.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευασταθίου αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ότι το βασικό είναι να έχει ο πολίτης ελεύθερη, φθηνή πρόσβαση και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.
Πηγή: ΚΥΠΕ