Προς νομοθετική ρύθμιση ερευνητικά κέντρα και ευρύτερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τον ΥΠΠΑΝ

Νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν τα ερευνητικά κέντρα, τα οποία προσφέρουν και μεταπτυχιακές σπουδές, όπως και τον υπόλοιπο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα προτείνει σύντομα στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δήλωσε την τρίτη ο Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους κατά τη σημερινή επίσκεψη του στο Ινστιτούτο Κύπρου ο Υπουργός είπε ότι «έχουμε στην Κύπρο νομοθεσία για τα κρατικά πανεπιστήμια και για τον υπόλοιπο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να τον διαρρυθμίσουμε με τρόπο ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στη ραγδαία ανάπτυξη και στις πολλές μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα μας».

Η Κύπρος, είπε συνεχίζοντας καθίσταται σήμερα ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας και «πρόθεση είναι να δημιουργήσουμε μα ξεχωριστή κατηγορία για τα σημαντικά ερευνητικά κέντρα που έχουμε τα οποία ταυτόχρονα εξασφαλίζουν και μεταπτυχιακές σπουδές».

Είμαστε εδώ, είπε αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Ινστιτούτο Κύπρου, για να συζητήσουμε με το κέντρο, το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά όπως επίσης έχω ήδη συζητήσει και με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, που είναι επίσης μια αντίστοιχη περίπτωση ερευνητικού κέντρου, που θέλουμε να δώσουμε και το νομοθετικό κέντρο σε μια ξεχωριστή κατηγορία για να μπορεί και στη συνέχεια να εξασκηθεί και η ανάλογη πολιτική».

«Είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε με την διοίκηση του Ινστιτούτου Κύπρου και σύντομα θα προτείνουμε και τις νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή που θα αφορούν και τον υπόλοιπο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα κολέγια και όλες τις άλλες δομές», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.

Σε ερώτηση ποτέ αναμένεται να γίνουν οι προτάσεις είπε «το συντομότερο δυνατό, είμαστε σε διαδικασία επεξεργασίας θα πρέπει να διαβουλευτούμε και με τους ενδιαφερόμενους γα να έχουμε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση για να γίνουν και οι κατάλληλες ρυθμίσεις».

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), Καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλας είπε στις δηλώσεις του ότι η προσπάθεια κοινή είναι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις μεταπτυχιακές σπουδές που τα δύο κέντρα, Νευρολογίας και Ινστιτούτο Κύπρου, διακρίνονται σε περιορισμένες εστιασμένου αλλά εξαιρετικής ποιότητας μεταπτυχιακών σπουδών.

Το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει προβλέψει αυτήν την κατηγορία, πρέπει να εναρμονιστεί, είπε.

Εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα τώρα στην πράσινη ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση της οικονομίας σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο, είπε καταλήγοντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,