Προς έγκριση στη Βουλή οι κανονισμοί για τις μισθολογικές κλίμακες Αστυνομικών – Οριστική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Δημήτρης Δημητρίου μετά τη λήξη της συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η Επιτροπή εξέτασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τους νέους κανονισμούς βάσει των οποίων λύνεται το πρόβλημα που προέκυψε με τις κλίμακες μισθοδοσίας των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των ειδικών Αστυνομικών.Ο κ. Δημητρίου διευκρίνισε ότι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης όπως και των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι δεδομένη και εκφράστηκε και πέρσι τον Ιούλιο με την ψήφιση των προηγούμενων κανονισμών, με διαδικασία η οποία κρίθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ως μη ορθή και ως εκ τούτου κατά τη σημερινή συνεδρία εξετάστηκαν οι κανονισμοί που προσφέρουν τη θεραπεία με βάση και την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να αντανακλά την πολιτική βούληση για παροχή στους Αστυνομικούς, Πυροσβέστες και ειδικούς Αστυνομικούς, με αναδρομική ισχύ όπως είχε συμφωνηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι οι κανονισμοί δεν αφορούν προαγωγές, αλλά μισθολογική αναβάθμιση.

Ερωτηθείς σε τι έπασχαν οι προηγούμενοι κανονισμοί, ο κ. Δημητρίου εξήγησε ότι οι προηγούμενοι κανονισμοί ήταν οι ίδιοι, αλλά όπως εγκρίθηκαν δεν μπορούσαν να υπερκαλύψουν το νόμο της γενικής απαγόρευσης για προσαυξήσεις στη δημόσια υπηρεσία, οπότε επιβαλλόταν νομοθεσία με την ίδια ισχύ όπως ο νόμος της απαγόρευσης, ώστε να υλοποιηθεί η νεότερη βούληση του κοινοβουλίου. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε περαιτέρω ότι οι κανονισμοί οδηγούνται προς έγκριση στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πριν τις διακοπές του Αυγούστου, την 31η Ιουλίου ώστε μετά την έγκριση τους να τεθούν σε εφαρμογή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι, έστω και μετά από μεγάλη καθυστέρηση το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία προσπαθούν να επανορθώσουν για την άρνηση τους να εφαρμόσουν νομοθεσία για εξομοίωση δικαιωμάτων Αστυνομικών, ειδικών Αστυνομικών και Πυροσβεστών και να άρουν μια αδικία πολλών δεκαετιών. Πρόσθεσε πως τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών ένα διαφοροποιημένο κείμενο κανονισμών και το ΑΚΕΛ υπέβαλε κάποια ερωτήματα στην προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι κανονισμοί που κατατέθηκαν αυτή τη φορά θα δικαιώσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους και ότι δεν θα υπάρξουν εκ νέου παρενέργειες. Αναφέροντας ότι αναμένουν τις απαντήσεις, είπε ότι αυτό που σημειώνει είναι ότι είναι μια κίνηση για τη διόρθωση του λάθους που προέκυψε από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας.

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (Σ.Α.Κ.) σε ανακοίνωση προς τα μέλη του τα ενημερώνει ότι συζητήθηκαν οι κανονισμοί που αφορούν την επιταχυνόμενη ανέλιξη των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των Ειδικών Αστυφυλάκων, εντός των αντίστοιχων συνδυασμένων μισθολογικών τους κλιμάκων στην Επιτροπή Νομικών, με τη συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. και του προέδρου του Σ.Α.Κ.  και εκφράζει την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι το όλο θέμα που ο ίδιος ο Σύνδεσμος ανέδειξε και προώθησε από το 2017 και η υλοποίησή του προσέκρουσε σε νομοτεχνικά προβλήματα, οδηγείται προς οριστική ρύθμιση, με αναδρομική ισχύ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , ,