Προώθηση νομοθεσίας στη Βουλή για ορθή επεξεργασία αποβλήτων στις κτηνοτροφικές μονάδες, αποφάσισε σύσκεψη στη Λάρνακα

Προώθηση στη Βουλή νομοθεσίας για ορθή επεξεργασία των αποβλήτων στις κτηνοτροφικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην πόλη και επαρχία Λάρνακας, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με κύριο θέμα συζήτησης τη δυσοσμία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα προβλήματα δυσοσμίας που δημιουργούνται από τη μετακίνηση κοπριάς αυτή την περίοδο από κτηνοτροφικά υποστατικά της ευρύτερης επαρχίας Λάρνακας και την τοποθέτησή της σε χωράφια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, οι Δήμαρχοι Λάρνακας, Αραδίπππου και Δρομολαξίας – Μενεού, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος και Γεωργίας και του Δήμου Λάρνακας».

Κατά τη συνάντηση «εκφράστηκε η ανησυχία όλων των τοπικών παραγόντων της επαρχίας Λάρνακας για το φαινόμενο της δυσοσμίας, που ειδικά φέτος είναι πιο έντονο και ζητήθηκε από τα αρμόδια Τμήματα του Κράτους να λάβουν άμεσα μέτρα».

Έπειτα από συζήτηση αποφασίστηκε όπως «προωθηθεί στη Βουλή νομοθεσία για την ορθή επεξεργασία των αποβλήτων στις κτηνοτροφικές μονάδες (διαχωρισμός υγρών απόβλητων από τα στερεά και δημιουργία σταθμών επεξεργασίας). Ακόμα αποφασίστηκε η τροποποίηση του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής ώστε να περιλαμβάνει την άμεση ενσωμάτωση της κοπριάς στο χωράφι μετά τη μεταφορά και τον διασκορπισμό της σ’ αυτό».

Επίσης αποφασίστηκε όπως «συμπεριληφθούν στον κώδικα και ποινές σ’ αυτούς που δεν θα συμμορφώνονται και να αυξηθούν τα προγράμματα ενημέρωσης από τα Τμήματα Γεωργίας και Περιβάλλοντος των κτηνοτροφών και των γεωργών για την ορθή διαχείριση των υγρών και στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων. Ακόμα στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως εξουσιοδοτηθούν Λειτουργοί των Τοπικών Αρχών για επιβολή εξώδικων προστίμων όσον αφορά τη μη ορθή διαχείριση των υγρών και στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων τόσο στις μονάδες όσο και κατά την μεταφορά και διάθεση τους στους αγρούς».  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,