Προφυλακίσεις, δικαιώματα παιδιών και κατάχρηση αγωγών κατά δημοσιογράφων συζήτησε στο Συμβούλιο η Υπ.Δικαιοσύνης

Τον καθορισμό ελάχιστων προτύπων σε σχέση την πρακτική της προφυλάκισης, τη Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, το πρόβλημα της καταχρηστικής χρήσης αγωγών κατά δημοσιογράφων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη λειτουργία του γραφείου του Ευρωπαίου Εισαγγελέα συζήτησε το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο Λουξεμβούργο. Ως αρμόδια Υπουργός στις συζητήσεις για θέματα δικαιοσύνης συμμετείχε εκ μέρους της Κύπρου η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, διεξήχθη διεξοδική συζήτηση αναφορικά με την προφυλάκιση/προσωρινή κράτηση (pre-trial detention). Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν ο καθορισμός ελάχιστων προτύπων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης και τα δικονομικά δικαιώματα των προσώπων κατά την προφυλάκιση, καθώς επίσης και η χρήση εναλλακτικών προς την κράτηση μέτρων.

Σε παρέμβασή της, η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, αφού σημείωσε ότι το εν λόγω θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ότι στην Κύπρο τα θέματα αυτά διασφαλίζονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό απ’ όλο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Αναφερόμενη στην ανομοιογένεια που παρατηρείται ανάμεσα στα ποινικά συστήματα των κρατών μελών, η κ. Δράκου τόνισε ότι θα ήταν επωφελές να θεσμοθετηθούν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ομοιόμορφα πρότυπα σε τομείς που άπτονται της προσωπικής ασφάλειας των κρατουμένων αλλά και της διασφάλισης της δυνατότητας πρόσβασης των κρατουμένων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπρόσθετα, η κ. Δράκου εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην εφαρμογή, εκεί και όπου μπορεί να είναι εφικτό, εναλλακτικών της κράτησης σε φυλακές μεθόδων, όπως η εφαρμογή «βραχιολιού» παρακολούθησης.

Η Υπουργός τόνισε επίσης ότι στην περίπτωση της  Κύπρου, αποτελεί κανόνα η προσμέτρηση του χρόνου κράτησης στον χρόνο της επιβαλλόμενης ποινής στερητικής της ελευθερίας, γεγονός που μπορεί, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, να οδηγήσει και σε άμβλυνση του υπερπληθυσμού στις φυλακές. Κλείνοντας, η κα Δράκου ευχαρίστησε τον Επίτροπο Δικαιοσύνης, Didier Reynders, για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρέχει χρηματοδότηση προς υποστήριξη των κρατών μελών σε αυτό τον τομέα.

Ενώπιον των Υπουργών τέθηκε επίσης κείμενο Συμπερασμάτων αναφορικά με τη Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Μαρτίου 2021. Κατά τη συζήτηση διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη ομοφωνία για υιοθέτηση του κείμενου των Συμπερασμάτων και διάφορα κράτη μέλη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Δράκου εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου για το κείμενο των Συμπερασμάτων, υπογραμμίζοντας ότι το συμφέρον του παιδιού πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών και να καθοδηγεί τις δράσεις που αναλαμβάνονται από τα κράτη μέλη.

Συμμεριζόμενη την απογοήτευση της πλειοψηφίας των κρατών μελών για τη μη επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ότι η προώθηση και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των παιδιών πρέπει να γίνεται χωρίς καμία διάκριση και αυτό να αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό μας στόχο.

Στη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί προέβησαν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το φαινόμενο SLAPP, δηλαδή την καταχώρηση πολυάριθμων αγωγών εναντίον δημοσιογράφων με στρατηγικό στόχο την παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου σε θέματα δημοσίου συμφέροντος όπως το οργανωμένο έγκλημα.  Οι Υπουργοί συμφώνησαν να εξετάσουν περαιτέρω το θέμα σε μελλοντικό στάδιο.

Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώνονται την Παρασκευή, με κύριο θέμα συζήτησης την καταπολέμηση του εγκλήματος της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, που πραγματοποιείται εν αναμονή και της υποβολής σχετικής νομοθετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Δράκου αναμένετο να αναφερθεί στην ανάγκη όπως η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει πρόνοιες σχετικά με την υποχρέωση των παρόχων να εντοπίζουν υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ταυτόχρονα με τις υποχρεώσεις των παρόχων για εντοπισμό και καταγγελία υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, η κ. Δράκου θα αναδείξει και την ανάγκη αξιοποίησης προληπτικών μέτρων εκ μέρους των παρόχων, όπως είναι οι λειτουργίες δυνατότερου γονικού ελέγχου και η κατάταξη των εφαρμογών τους αναλόγως ηλικιακής καταλληλότητας και ασφάλειας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η κ. Δράκου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν, μεταξύ άλλων, με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,