Να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Οσμάν Καβαλά καλεί την Τουρκία ο εισηγητής του ΕΚ

Να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να τερματίσει τις πολιτικά υποκινούμενες κατασκευασμένες διώξεις, κάλεσε την Τουρκία ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των ενταξιακών της Τουρκίας, ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, μετά την άρνηση των τουρκικών δικαστικών αρχών να απελευθερώσουν τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών ταξίδεψε στην Τουρκία όπου και παρακολούθησε τη δίκη του κ. Καβαλά και εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη μη συμμόρφωση των τουρκικών αρχών με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα αιτήματα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την άμεση απελευθέρωση του κ. Τούρκου ακτιβιστή.

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία και μια οδυνηρή συνέχεια αυτής της αυθαίρετης δίωξης» σημειώνει, προσθέτοντας πως το Κοινοβούλιο απαιτεί από τις τουρκικές αρχές «να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που έχουν οικειοθελώς αναλάβει ως μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά το κράτος δικαίου».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα σταματήσει να ασχολείται με αυτή και άλλες σχετικές υποθέσεις και θα συνεχίσει να θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο επίκεντρο της ατζέντας των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης κάθε θετικής ατζέντας προς την Τουρκία» συνέχισε ο κ. Αμόρ.

Τονίζοντας πως χρειάζονται πράξεις που να αποδεικνύουν την ειλικρίνεια των τελευταίων δηλώσεων των τουρκικών αρχών περί προθυμίας να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ, πρόσθεσε πως οι πράξεις αυτές ξεκινούν «με τον σεβασμό αυτής και άλλων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και με το να μπει τέλος στις «πολιτικά υποκινούμενες κατασκευασμένες υποθέσεις». 

«Βρίσκομαι εδώ για να δείξω την αλληλεγγύη μου τόσο προσωπικά όσο και θεσμικά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Οσμάν Καβαλά, στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του, στην αδικαιολόγητη και παράνομη κατάσταση που συνεχίζει να υφίσταται» πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,