Πρόεδρος της Βουλής: Καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία

Τις ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, «που καταστρατηγούν κάθε έννοια δικαίου, έννομης τάξης και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου», καταδίκασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ενόψει της επετείου της 10ης Δεκεμβρίου που τιμάται η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δυστυχώς, συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες καταπάτησης στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων ανά το παγκόσμιο», ανέφερε ο κ. Συλλούρης σε αναφορά του ενώπιον της Ολομέλειας ενόψει της επετείου της 10ης Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας πως «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η πατρίδα μας, που εδώ και σαράντα πέντε χρόνια υφίσταται τα δεινά της τουρκικής εισβολής και κατοχής», που έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση του του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, καθώς και του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης και εκλογής του τόπου διαμονής στο εσωτερικό της χώρας μας, που ρητά προνοούνται από τα άρθρα 17 και 13 της Διακήρυξης.

Είπε ακόμη ότι «ως νομοθετική εξουσία υποσχόμαστε να εργαστούμε για την επικράτηση μιας κοινωνικής και διεθνούς τάξης, μέσα στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που προκηρύσσει η Διακήρυξη να μπορούν να πραγματώνονται σε όλη τους την έκταση».

Εξάλλου, σε αναφορά του ενόψει της 9ης Δεκεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε το 2003 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς με την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της Συνθήκης κατά της Διαφθοράς, ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε την ανάγκη όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στη χώρα μας.

«Το σοβαρό έγκλημα της διαφθοράς αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς εντοπίζεται τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες» σημείωσε στην αναφορά του ο κ. Συλλούρης.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό, ως Βουλή των Αντιπροσώπων», πρόσθεσε, «να προβούμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και στη χώρα μας, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την υπευθυνότητα και την απόδοση δικαιοσύνης, καθώς αποτελούν τα κύρια μέσα καταπολέμησης της διαφθοράς».

Πηγή :ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email